Ultima oră

Comuniștii de ieri – teroriștii de mâine

Deputatul PD Sergiu Sârbu crede că doar o hotărâre fermă a poporului poate decide statutul geopolitic al Moldovei.

"Moldova este un stat neutru. Schimbarea acestui statut necesită un referendum naţional, unde mai mulţi de 50 la sută trebuie să-şi exprime opţiunea. Dacă vom începe să discutăm serios despre vreo oarecare aderare la vreun bloc militar, noi vom pierde cu siguranţă Transnistria, Găgăuzia şi nu sunt excluse şi alte regiuni, pentru că societatea este foarte scindată. Republica Moldova nu va reuşi să facă faţă unui eventual pericol. Nici NATO, nimeni nu va reuşi să ne apere", a spus deputatul PD.

Pe de altă parte, deputatul liberal Valeriu Munteanu consideră că aderarea Republicii Moldova la NATO este un lucru necesar.

"În anii 90 au inserat noţiunea de neutralitate. Am verificat statul nostru în comparaţie cu alte state. În forma în care există astăzi nu seamană cu nicio ţară. Alte ţări sunt bine apărate. De 20 de ani trupele ruseşti stau pe teritoriul Moldovei. Aşa ruşii ne respectă şi ne asigură suvernanitatea şi neutralitatea. Neutralitatea în forma care există astăzi este o iluzie. Noi trebuie să ştim să ne apărăm", a menţionat Valeriu Munteanu.

Totodată, liberal-democratul Valeriu Ghileţchi, susţine că acest subiect este unul delicat care trebuie tratat cu prudenţă.

"Este un subiect important, dar mult depinde cum îl abordăm. În anii 90 era oportun să se decidă atunci, acum trebuie să avem prudenţă. Dar eu rămân pentru abordare, dacă se face cu bună intenţie. Noi oricum avem relaţii cu NATO, avem forţe militare pentru menţinere a păcii. NATO rămâne un factor de securitate care nu poate fi neglijat", a adăugat Ghileţchi.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 28 state din Europa și America de Nord.

Alianța s-a format din state independente, interesate în menţinerea păcii şi apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă.
 
publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *