Sănătate

Condimentele vegetale

Totodată, ele aduc şi alte completări, crescând rata metabolică şi cea digestivă, precum şi calităţile nutritive ale hranei. Trebuie să reţinem că nu toate condimentele sunt de origine vegetală, existând ingrediente de acest tip şi din alte categorii.

Pe vremuri, condimentele erau considerate a fi „antidoturi alimentare” (de exemplu, cimbrul şi mărarul adăugate verzei fierte combat balonarea şi stimulează tranzitul intestinal) şi doar plantele intitulate „mirodenii” se foloseau ca amelioratori de gust. Din păcate, azi, condimentele se folosesc aproape exclusiv şi destul de des fără discernământ, doar în scopuri gustative, aducând destule deservicii sănătăţii.

Folosirea abuzivă a condimentelor extrem de picante în regimul climatic temperat este iraţională şi dăunătoare. Dacă în ţările calde acest obicei este pe deplin justificat (condimentele iuţi şi picante combat parazitozele digestive şi încălzesc organismul, adaptându-l căldurii exterioare), la noi s-ar impune mult mai multă prudenţă. Se ştie că, în mod tradiţional, în ţările cu climă caldă nu se recurge niciodată la răcoritoare (lichide sau alimente reci), adaptarea organismului la căldura exterioară realizându-se prin încălzirea sa internă. Aceasta înseamnă că tocmai alimentele picante sunt puse în slujba adaptării corecte a corpului la condiţiile de mediu. În Europa şi America, însă, condimentele iuţi sunt „stinse” cu lichide reci, ceea ce nu poate conduce decât la fenomene antagonice, care lovesc în mod direct aparatul digestiv şi care perturbează metabolismul. Condimentele, fie ele şi iuţi, sunt utile organismului, multe dintre ele fiind curative, ele trebuie utilizate însă în doze mici şi în combinaţii chibzuite.
Mai multe detalii despre condimente puteti găsi accesând www.culinar.md
(M. T.)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *