CSI / Rusia

Condiţiile în care Turcia ar putea închide pentru Rusia strâmtorile Bosfor și Dardanele

În conformitate cu acordurile internaţionale, autorităţile turce au dreptul să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Neagră şi Marea Mediterana, pentru orice vas militar în cazul în care simt „ameninţarea unui pericol militar”.

În cazul unui război direct, acest lucru se întâmplă în mod automat.

Cu toate acestea, Rusia este convinsă că strâmtorile nu pot fi închise unilateral de Turcia, pentru că se încalcă convenţia internaţională de la Montreux din 1936, scrie RBC.

Potrivit documentului, Turcia este obligată în timp de pace să permită traversarea strâmtorilor de către navele militare din clasele mici şi mijlocii indiferent de pavilion. Puterile Marii Negre pot traversa strâmtorile cu orice tip de nave militare. Singură restricţie este că trebuie să treacă una câte una sau cu o escortă minimă (două distrugătoare).

Dacă Turcia este în stare de război sau „ameninţată cu pericol de război”, problema aprobării trecerii navelor de război prin strâmtori este la latitudinea Ankarei.

În conformitate cu termenii convenţiei, în acest caz, războiul ar trebui să fie declarat în mod oficial, iar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, Turcia este obligată să permită navelor străine să treacă prin strâmtori, dar numai dacă acestea au fost izolate de baza năvală de domiciliu. În plus, Turcia trebuie să obţină acordul Naţiunilor Unite pentru a închide strâmtorile.

Conferinţă de la Montreux, Elveţia, unde a fost adoptată convenţia privind regimul internaţional al strâmtorilor Bosfor şi Dardanele a avut loc în perioada 22 iunie-21 iulie 1936. Au participat Uniunea Sovietică, Turcia, Marea Britanie, Franţa, Bulgaria, România, Grecia, Iugoslavia, Australia şi Japonia.

Ar trebui să adăugat că, înainte de revoluţia bolşevică din 1917, din Rusia, în anul 1915 a fost semnat un acord secret între ţările Antantei, în care Marea Britanie şi Franţa au convenit să transfere Constantinopol şi strâmtorile Marii Negre către Imperiul Rus, în schimbul unor teritorii asiatice a Imperiului Otoman.

Cu toate acestea, „operaţiunea Bosfor” nu a avut loc din cauza revoluţiei bolşevice din Rusia. Conducătorul acesteia, Vladimir Lenin, a semnat în decembrie 1917 un decret în care anunţă „oamenii muncii din Orientul musulman” despre existenţa unui acord secret, spunând că „tratatele secrete ale împăratului detronat despre ocuparea Constantinopolului, confirmate de Kerenski, sunt acum rupte şi distruse”.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *