Politică

Conducerea de vârf a organizat un mare eveniment din transmiterea primei părți a chestionarului pentru aderarea la UE

Republica Moldova a transmis, astăzi, 22 aprilie, răspunsurile la primul chestionar privind oferirea statutului de candidat de aderare la UE.

„Ceremonia” de transmitere a unor hârtii a avut loc la Președinție în prezența șefului statului, Maiei Sandu, a premierului, Natalia Gavrilița și a președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Hârtiile cu răspunsuri au fost transmis Ambasadorului UE la Chișinău. Maia Sandu a subliniat că urmează completarea “a unui alt document, mult mai voluminos“. Ea a mai anunțat că, tot astăzi, a avut loc ședința de constituire a Comisiei de integrare europeană, creată pe lângă Președinție.

O astfel de Comisia a existat anterior, încă în perioada guvernării comuniste, fiind subordonată Guvernului.

Conducerea de vârf a Republicii Moldova, Maia Sandu, Natalia Gavrilița, Igor Grosu și Nicu Popescu au organizat un eveniment pentru ca presa să poată vedea cum un set de hârtii este înmânat Ambasadorului UE la Chișinău

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va transmite astăzi, 22 aprilie, chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană, anunță Președinția R. Moldova. Ceea ce trebuia sa fie un simplu pas tehnic, este transformat de Președinția R. Moldova într-un „show mediatic” în Vinerea Mare.

Evenimentul va începe la ora 11:00, în holul instituției prezidențiale. Vor participa conducerea țării și Ambasadorul Uniunii Europene.

Menționăm că la 11 aprilie, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, i-a înmânat vicepremierului Nicu Popescu chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Răspunsurile care vor fi oferite întrebărilor din chestionar vor reprezenta radiografia situației de moment din Republica Moldova, arătând nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, vor evidenția domeniile care necesită eforturi suplimentare.

Cele 400 de întrebări care erau în chestionar, reprezintă doar prima parte a informații pe care Chișinăul va trebui să o ofere. În a doua parte vor fi în jur de 2000 de înterbari. De la obținerea statutului de stat candidat, până la aderarea propriu-zisă poate dura și 15-20 de ani.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Cea mai importantă întrebare, pusă de trei ori ca la botez, se regăsește printre rânduri: te lepezi de satana (ruskii mir)???
    La această întrebare conducerea pobedistă a RâMa nu a găsit răspuns…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *