Actualitate

Conferinţă la Paris despre Unirea Basarabiei cu România. Invitat de onoare: Octavian Țâcu

Evenimentul a fost pregătit şi desfăşurat de 4 asociații ale diasporei românilor de pe ambele maluri ale Prutului: Asociația Connexions Moldavie, Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța, Asociația Toți Români și Asociația Clubul Liberal Franța. (Organizatorii conferinței: Violeta Griţcan, Dorin Duşciac, Mihai Dobrin.)

Invitatul de onoare al conferinței a fost Octavian Țâcu, doctor în istorie, conferențiar, specialist în chestiunea Basarabiei, actualmente ministru al Tineretului și Sportului din Republica Moldova.

În alocuțiunea sa, Octavian Țâcu a prezentat o scurtă incursiune istorică în problematica legată de Basarabia, de la momentul ruperii sale din trupul Moldovei (1812) până în zilele noastre, se arată într-un comunicat de presă al Clubului Liberal Franța (CLF).
 
Octavian Ţâcu a menţionat că, începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, Moldova a fost un teritoriu în care s-au fondat și au concurat mai multe modele de construcții identitare.

O analiză documentată a acestor construcții identitare este singura în măsură să explice evoluțiile ulterioare din acest spațiu, în contextul mutărilor de ordin geo-politic din întreaga regiune și din întreaga Europă.

Referitor la Unirea Basarabiei de la 27 martie 1918, remarcabil este faptul că acest eveniment s-a produs într-un context extrem de nefavorabil pentru România, atunci când mai mult de 2/3 din teritoriul țării se afla sub ocupația trupelor germane și când bandele dezorganizate și anarhiste ale armatei țariste amenințau stabilitatea politică a statului, a menţionat Octavian Ţâcu.

Totuși, în pofida unor oscilări de moment, clasa politică din Basarabia a știut să facă alegerea corectă și să voteze Actul Unirii – fapt care s-a bucurat de întreaga susținere a clasei politice din Regatul României.

Trasând o paralelă între momentele istorice 1918 și 1991, Octavian Țâcu a remarcat faptul că acum 22 de ani, voința de reîntregire firească a fost mult mai puternică în stânga Prutului decât în România și că doar ezitarea politicienilor ajunși la putere în urma Revoluției Române de la 1989 a împiedicat reproducerea unui proces similar cu cel din 1918.

Referindu-se la recunoașterea internațională a Unirii, Octavian Ţâcu a subliniat rolul important jucat de Franța, care urmărea la acea perioadă un scop bine definit: formarea unui „cordon sanitar”, constituit din state naționale puternice, în apropierea granițelor Rusiei sovietice.

Recunoașterea internațională a Unirii de la 1918 a fost apogeul diplomației românești, iar sprijinul Franței a avut un rol de primă importanță în punerea în practică a clauzei privind reîntregirea României – clauză introdusă expres în sistemul de la Versailles.

În a doua parte a conferinței, publicul a avut ocazia să adreseze invitatului de la Chișinău o serie de întrebări. Dezbaterile s-au axat pe problematica relațiilor actuale între cele două state românești, pe parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova și pe necesitatea adoptării unei abordări responsabile, demitizate a istoriei, întru realizarea cât mai grabnică a aspirațiilor pro-europene ale poporului nostru.

elldor.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *