Conflict moldo-italian în pădurea din Balatina
Când am sunat la Consiliul raional Glodeni pentru mai multe informații, am aflat că pensiunea este, de fapt, închisă de mai mulți ani, din cauza unui litigiu dintre niște investitori italieni și proprietarul terenului.
Drept alternativă, autoritățile raionale anunță că, în curând, vor da în exploatare o pensiune similară la Hâjdieni. La rândul său, primarul satului Balatina, Dumitru Iațuc a confirmat faptul că în pădure nu mai activează nicio pensiune, dar a invocat drept explicație un alt conflict în care e implicată deja Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Glodeni. În afară de aceasta, timp de trei ani Procuratura raională a pornit zece dosare penale privind cazurile de jaf care au avut loc la baza de odihnă. Niciunul din aceste dosare nu a fost soluționat.
Lupta pentru „Stejărel”
În 2003, omul de afaceri Valeriu Zuzu din Chișinău a creat o gospodărie de vânătoare, cu popas turistic, luând în arendă peste 1,3 mii ha de pădure în raionul Glodeni. Trei ani mai târziu, acesta a cumpărat fosta tabără pionerească „Stejărel” rămasă în delăsare după destrămarea URSS, cu scopul reconstrucției și redeschiderii a unei baze de odihnă. Nimeni nu a avut nicio obiecție asupra legalității contractului de vânzare-cumpărare. Doar în anul 2010, Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Glodeni a sesizat Procuratura Anticorupție, cerând ca administratorii taberei, SRL „Zuzu Valeriu” și firma moldo-italiană „Batarone-Lux”, să returneze terenul în fondul forestier. „În 2002, Cadastrul nu știu din ce pricină a arătat că terenul de sub căsuțele celea sunt ale primăriei, iar în 2005 delimitarea ceea a fost anulată de către Curtea de Apel. Primăria nu a avut dreptul să vândă terenul”, susține șeful gospodăriei silvice locale, Andrei Scorpan. Totodată, șefului Direcției Fond forestier, arii protejate, pază și protecție din cadrul Î.S. Moldsilva, Petru Rotaru, afirmă cu hotărâre că taberele niciodată nu au fost ale gospodăriilor silvice, ci au aparținut fie primăriilor sau direcțiilor de învățământ, fie colhozurilor. Anul trecut, Curtea Supremă de Justiție a respins pretențiile Procuraturii Anticorupție pe acest caz și a întors dosarul la Curtea de Apel Bălți. „Atâtea controale au fost în anii 2006-2008 și nimeni nu a depistat nimic. Abia acum s-au trezit. Dosarul este fabricat. Cineva a pus ochiul pe businessul meu”, este convins Valeriu Zuzu.
Partenerii se arată cu degetul
După cum afirmă omul de afaceri Valeriu Zuzu, el își dorea să creeze în fostul lagăr o bază de odihnă cu profil de vânătoare pentru a o include în traseul turistic Glodeni. Pentru asta avea nevoie de investitori. A elaborat un proiect investițional și a participat la un forum internațional organizat la Chișinău. Acolo a dat peste reprezentanții firmei italiene „Extraone Group” din orașul Pescara, Italia, care s-au interesat de proiect. Ulterior, partenerii au creat firma moldo-italiană „Batarone-Lux” SRL. Deja în vara anului 2009, ziarul local „Câmpia Glodenilor” scria în termeni laudativi că investitorii străini sunt mulțumiți că l-au cunoscut pe Valeriu Zuzu și că împreună vor crea posibilități de cazare pentru 100 de persoane și un restaurant de 200 locuri, întregul proiect urmând a fi dat în exploatare în luna septembrie 2009. În realitate însă, pensiunea nu a fost deschisă niciodată, chiar dacă lucrările au fost finalizate în proporție de 70%. Neînțelegerile au început în anul 2010. Italienii, în persoana lui Daniele Planamente, l-au acuzat pe partenerul moldovean că i-a înlăturat de la administrarea întreprinderii, că peste 400 mii de euro investiții nu ar fi fost utilizate conform destinației, iar căsuțele taberei nu i-ar fi aparținut lui Valeriu Zuzu, ci statului. La rândul său, acesta susține că italienii au vrut să-l înlăture din funcția de administrator și nu i-au prezentat toate documentele necesare pentru a da în exploatare pensiunea. „Eu am făcut trei revizii la firma noastră și am depistat că italienii mi-au furat 3 milioane de lei. Fiscul mi-a trântit și o amendă de 200 mii lei pentru că ei nu au repatriat valuta care a venit în țară. Din acest motiv a fost pus sechestru pe proprietate și aștept să mă lămuresc cu italienii și instituțiile noastre de stat. Deocamdată nu fac decât să mă smintească și să-și bată joc de mine”, susține Valeriu Zuzu.
Zece dosare penale și un bănuit
Tot în anul 2010 a început un șir de furturi pe teritoriul pensiunii „Batarone-Lux”, care au continuat în anii 2011-2012. În total au fost pornite zece dosare penale în care omul de afaceri Valeriu Zuzu figurează ca păgubit. Totuși, nu a fost depistat niciunul din autorii jafurilor. Direcția investigații și securitate internă a MAI a constatat că ofițerii comisariatului de poliție Glodeni nu au întreprins toate acțiunile necesare pentru cercetarea circumstanțelor cauzelor. Judecătoria Glodeni ordonă, la fel, ca Procuratura raională să efectueze o cercetare suplimentară. Până la urmă a fost declarat drept bănuit un fost partener „fără acte” al lui Valeriu Zuzu, Aurel Bodean din satul Balatina. Acesta, la rândul lui, îl acuză pe Zuzu de escrocherie. „L-am susținut din toate punctele de vedere: cu forțe de muncă, cu bani. Schema lui a fost foarte simplă și clară: să „kidănească” (să-i înșele, n.red.) pe toți și să rămână el stăpân. El m-a bănuit personal de furt. A fost efectuată o percheziție la mine acasă, au fost ridicate niște lucruri pe care mi le-a dat ca să nu i le fure cineva de pe teritoriul taberei. După care el scrie că au fost furate. A făcut un denunț calomnios față de mine. Eu cred că furturile au fost înscenate”, declară Bodean. Acesta a depus o plângere la poliție precum că Zuzu i-ar fi furat bunuri de 12 mii de euro, iar Procuratura Glodeni a pornit un dosar penal. „Am muncit cot la cot. Dacă omul acesta avea atâția bani, nu ar fi împins ca hamalul baloturi de lucernă ca să le vindem și să avem cu ce trăi. Dosarul e făcut la comandă”, spune Zuzu, șocat de acuzația lui Bodean. Nemulțumit de mersul anchetei, Valeriu Zuzu a scris o plângere la Procuratura Generală, după care PG a transferat cele zece dosare la Râșcani, iar dosarul în care el e bănuit – la Bălți. „S-a lucrat pe dosare foarte mult și insistent. S-au acumulat foarte multe probe, dar nu a fost posibil de depistat persoanele vinovate, pentru că nu au fost probe directe. Urmărirea penală continuă la Râșcani, dar cred că tot la același nivel a rămas”, a spus procurorul de Glodeni, Pavel Buiga. Valeriu Zuzu spune că are de gând să acționeze R. Moldova la CEDO pentru că nu i se respectă drepturile de cetățean și i-a fost prejudiciată afacerea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!