Actualitate

Conflict monstru între Dodon și Partidul Socialiștilor. Președintele a promulgat o lege pe care PSRM a criticat-o DUR

Lidera PSRM a spus că amnistia fiscală este inechitabilă, Partidul Socialiștilor demult promovează o reformă fiscală care presupune, în primul rând, ca cetățenii cu venituri mici să nu achite impozite. De asemenea, a subliniat că abordarea Partidului Socialiștilor este că impozitarea trebuie să fie progresivă, în trei trepte – 7, 17 și 25%. „Și iată aici e prima surpriză. Domnul Dodon afirmă că democrații au procedat corect, domnia sa de mult ar promova o amendare a legislației fiscale și că ar insista pentru o impozitare plată sau uniformă pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a notat Igor Boțan.

Directorul ADEPT este de părere că Igor Dodon nici nu a discutat cu fracțiunea Partidului Socialiștilor. Cel puțin, în nota explicativă pe care a făcut-o publică atunci când a anunțat că promulgă proiectul de lege nici nu a pomenit de fracțiunea PSRM, lucrul extrem de straniu.

Întrebat dacă îi va aduce mai multe dividende politice promulgarea și acceptarea acestui pachet de legi sau i-ar fi adus mai multă notorietate politică încercarea de a se opune, directorul ADEPT a declarat că cel mai important lucru pentru Igor Dodon a fost să se conformeze cu noul pachet promovat de PDM și să arunce praf în ochi, spunând, așa cum a și spus, că este necesar ceea ce s-a făcut, dar insuficient. Și acest lucru, în opinia analistului, nu-i dăunează nici lui, nici partidului, pentru că lucrurile cumva s-au stabilizat pe scena politică – dânsul, dar și PSRM, au un anumit rating.

„Eu cred că per ansamblu socialiștii au pierdut, dar iarăși revenim la argumente. Domnul Dodon s-a năpustit și asupra partenerilor de dezvoltare. Partenerii de dezvoltare, mă refer la reprezentanții Statelor Unite, Uniunii Europene, Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional, au spus foarte clar că există angajamente scrise ale Republicii Moldova și ele au fost încălcate. Același lucru, de fapt, l-a spus și dna Zinaida Greceanîi prin argumentele pe care le-a prezentat opiniei publice, după ce a părăsit sala de ședințe a Parlamentului”, a notat Igor Boțan.

Parlamentul a votat la sfârșitul sesiunii trecute un proiect de lege care prevede că persoanele fizice vor putea să-și declare voluntar bunurile nedeclarate sau care au fost declarate la valoare redusă. Aceasta se referă la mijloacele bănești, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din țară, cât și de peste hotare. Subiectul declarării voluntare, în termen de până la 1 februarie 2019, va achita la bugetul de stat o taxă de declarare voluntară în mărime de 3% din sumă, valoare sau diferență. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *