Actualitate

Consilierul lui Donald Tusk: În Rep.Moldova, totul se rezumă la un singur cuvânt – corupţie

„Situația din Republica Moldova este foarte clară pentru Uniunea Europeană. În orice țară unde cetățenii nu au încredere în sistemul judecătoresc, de sănătate de învățământ, democrația este foarte firavă”, a declarat Hartzell.

„Este trist ce se întâmplă la dumneavoastră, însă, din relatările dumneavoastră, totul se rezumă la un singur cuvânt – corupție. Acest tablou pe care ni-l prezentați, noi, în cadrul UE, îl înțelegem din ce în ce mai bine”, a ţinut să sublinieze consilierul lui Donald Tusk.

În ceea ce-l priveşte pe Tapiola, şeful delegaţiei UE la Chişinău a precizat că autortiăţile din Republica Moldova trebuie să depună eforturi substanţiale pentru a realiza obiectivele Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, în special pe partea justiţiei, a urgentării reformelor arondate statului de drept şi a luptei anticorupţie.

La rândul său, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, le-a solicitat celor doi oficiali europeni să susţină în continuare Republica Moldova în procesul de consolidare democrstică: “Indiferent de situația pe care o avem, vă rog să nu încetați să ne susțineți”.

Subiectul flagelului corupţiei a fost abordat astăzi şi în cadrul întrevederii dintre primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

„Guvernul SUA va sprijini în permanență lupta împotriva acestui flagel”, a spus James D. Pettit, informează TRM.

Chirtoacă a afirmat: “Spre regret, toți constată cu tristețe ceea ce se întâmplă în ultimele luni la Chișinău, că partenerii SUA și UE sunt evitați. În realitate oferta de continuare a reformelor și de dezvoltare a Republicii Moldova a fost respinsă de actuala guvernare”.

Joi, cu o zi înainte de întâlnirea cu ambasadorul SUA la Chişinău, Dorin Chirtoacă comenta pe pagina sa de Facebook, referitor la tema corupţiei:

Astăzi am înţeles încă o dată ceea ce era de fapt clar demult: că noi, timp de 10 ani, avem acelaşi lucru, şi că de fapt abrevierea APME nu înseamnă „Alianţa Politică pentru Moldova Europeană”, ci mai degrabă şi mai exact – “Alianţa Permanentă pentru Manipularea Electoratului”.

Şi nu este de azi sau de ieri, de cel puţin de 10 ani. În aprilie 2005, in “alianţă” erau aceiaşi actori: Voronin, Lupu, Diacov, Filat, Plahotniuc, cu tot cu Grecianîi şi Dodon, plus Petkov, Petrenco şi Traciuk, Tarlev etc. De atunci au mai făcut rocade, piruete, tumbe sau salturi dintr-o parte în alta, s-au mai împraştiat prin diferite partide, dar tot împreună au rămas.

Ceea ce îi uneşte este frica şi protecţia reciprocă de a nu răspunde în faţa unei justiţii independente pentru corupţia şi fărădelegile din aceşti 10 ani, de fapt din toţi anii începând cu 1990. Au stat, stau şi vor sta la aceeaşi masă toţi împreună, iar singura competiţie între ei este care să stea mai mult în capul mesei şi care să pună mâna pe cât mai mult din ce a mai rămas în Republica Moldova. S-a ajuns la 1 miliard de Euro! “O mâna spală pe alta!” – acesta este sloganul lor comun.

Le putem spune şi “Alianţa Puscariabililor Moldovei Extenuate” …de hoţie. Pentru ei nu există lege: există forţez, şantajez, cumpăr, obţin, mint, trădez şi orice altceva numai nu cum trebuie să fie într-un stat, într-o societate, la urma urmei – între oameni.

Moldova a ajuns la limită, şi oamenii săi sunt epuizaţi. Pe lângă aceasta, roadele dezmăţului le poate culege doar Moscova şi nu neapărat pe cale armată, aşa cum face în Ucraina. Da, nicăieri în regiune s-a reuşit să fie redusă corupţia la zero, deşi progresele DNA-ului de dincolo de Prut sunt foarte vizibile şi la Chişinău şi ne-am bucura să ajunga şi aici. Nici la noi la primărie lucrurile nu sunt perfecte, dar peste 20 de funcţionari au fost eliberaţi din funcţie pentru corupţie sau abuzuri. Nu cunosc asemenea precedente şi la alte instituţii. Dar din păcate, de multe ori au fost restabiliţi în functie prin hotărâri judecătoreşti.

Totuşi, dincolo de toate, cu toate greutăţile, de fiecare dată, însă, în Moldova a existat rezistenţa împotriva exterminării şi subjugării noastre, rezistenţa care a crescut mai târziu în greve, proteste, fronturi patriotice şi mişcări naţionale şi democratice (…).
 
Sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *