Constantin Becciev: Apă-Canal a devenit o întreprindere rentabilă
– În anul 2007 aveam nevoie de un proiect de fezabilitate care să permită atragerea investiţiilor străine pentru modernizarea Staţiei de epurare din Chişinău. Împreună cu primarul general Dorin Chirtoacă şi Consiliul municipal am purtat discuţii cu Uniunea Europeană. În scurt timp am reuşit să obţinem un grant nerambursabil de 3 milioane de euro, iar anul trecut, prestigioasa companie franceză CEORECA a început elaborarea unui proiect de fezabilitate privind modernizarea sistemelor întreprinderii „Apă-Canal”, inclusiv a Staţiei de epurare. Primarul Dorin Chirtoacă a susţinut totodată implementarea tehnologiei geotube, care a permis eliberarea de nămol urât mirositor a celor 33 de hectare de platforme a staţiei.
– Întreprinderea „Apă-Canal” era în prag de faliment. Cum de a aţi reuşit s-o transformaţi într-o instituţie rentabilă?
– Este adevărat că în fiecare an înregistram pierderi de zeci de milioane de lei. Pentru a achita plăţile pentru energia electrică, salarii, substanţe chimice etc. luam credite de la băncile autohtone. Către finele anului 2007, luasem deja credite de 100 de milioane de lei. Totodată, datoria fondului locativ faţă de „Apă-Canal” constituia la acea vreme 300 de milioane de lei, iar întreprinderile din complexul termoenergetic CET-1, CET-2 şi „Termocom” ne datorau în total 100 de milioane. După ce a fost ales Dorin Chirtoacă şi noul consiliu municipal, prima măsură care s-a întreprins a fost alocarea de compensaţii nominative pentru încălzire. Asta a permis consumatorilor să achite plăţile către „Termocom”, care, ulterior, a început să-şi achite datoriile faţă de noi. În 2009, împreună cu primarul general am aprobat noile tarife la serviciile apă şi canalizare. Pentru prima dată în ultimii zece ani au fost operate costuri reale pentru aceste servicii. Iar în 2010 am avut un beneficiu de 68 milioane de lei.
– Ce proiecte iniţiate de Primărie urmează să realizeze „Apă-Canal”?
– Primul proiect va ţine de modernizarea dezinfectării apei potabile din municipiul Chişinău. Primăria a găsit deja 10 milioane de lei pentru finanţarea acestui proiect, care presupune înlocuirea clorului cu hipocloritul de sodiu în calitate de dezinfectant al apei. Chiar astăzi, comisia va identifica agentul economic care va executa lucrările. Este prevăzută, de asemenea, reabilitarea staţiilor de tratare, epurare, pompare a apei, precum şi a reţelelor de apă şi canalizare din Chişinău.