Actualitate

Contractul de construcție a liniei electrice aeriene pe direcția Vulcănești – Chișinău a fost semnat

Proiectul prevede construcția unei linii aeriene de transport a energiei electrice de 400 kV și cu o lungime de aproximativ 158 de kilometri. Linia electrică va traversa teritoriul a 35 de localități din nouă regiuni ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău.

Totodată, vor fi modernizate și extinse stațiile electrice de la Chișinău de 330 kV și Vulcănești de 400 kV. 

„Vom putea trece mai ușor prin crizele energetice, așa cum a fost criza din octombrie. Țara noastră trebuie să aibă surse alternative și să fie pregătită pentru orice situație. Prin acest proiect va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică, vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 Megawatt de energie electrică. Pentru informare, consumul total maxim al RM este de aproximativ 1.100 de Megawatt pe întreg teritoriul republicii, dintre care 800 pentru malul drept al Nistrului și 300 pentru malul stâng”, a declarat Andrei Spînu.

Contractul privind construcția liniei electrice a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) şi compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale.

Potrivit ministrului, compania indiană KEC International este una dintre cele mai mari pe piaţă care a realizat proiecte de proporţie în Kazahstan, Georgia, China etc.

De asemenea, acesta a mai precizat că au fost impuse mai multe condiții acestei companii privind respectarea caietului de sarcini. Valoarea întregului proiect este de 270 de milioane de euro și este finanțat de Banca Mondială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *