Conversaţia la masă
O lady poate începe o conversaţie cu cea mai inofensivă replică: „Mary Jo chiar aşază masa minunat, nu-i aşa?” sau „Grădina lui Jim şi Jack arată splendid în această perioadă a anului, nu credeţi?”. În niciun caz nu va deschide discuţia fiind indiscretă sau punând întrebări cu caracter personal. Poate întreba: „Sunteţi din Topeka?”, permiţându-i astfel interlocutorului să-i împărtăşească atâtea detalii personale câte vrea. O lady nu va începe conversaţia cu întrebări de genul: „Ei bine, de unde îl cunoşti pe Mary Jo şi pe Hiram?” (Se poate întâmpla ca invitatul respectiv să fi fost medicul care a avut grijă de tatăl decedat al lui Hiram, caz în care doamna şi invitatul vor aborda un subiect neplăcut.) De asemenea, o doamnă nu deschide o conversaţie întrebând: „Şi mai precis, ce lucrezi, Morris?”, deoarece astfel dă de înţeles faptul că pentru ea slujba e singurul lucru interesant la oaspetele respectiv, iar în perioada de criză economică, răspunsul se poate dovedi stânjenitor pentru un invitat care, din nefericire, se întâmplă să fie şomer în acel moment.
Dacă o lady este aşezată lângă un domn, ea poate deschide conversaţia cu un compliment delicat, de tipul: „Aveţi o cravată foarte frumoasă”. Ea speră, desigur, că domnul va răspunde astfel, încât conversaţia să poată continua, de pildă: „Vă mulţumesc, am cumpărat-o la ultima mea vizită în Spania”. O lady face eforturi pentru a vorbi cu ambii oaspeţi de lângă ea. O regulă veche a etichetei spune că trebuie să faci conversaţie cu fiecare dintre ei pe rând, pe măsură ce se schimbă felurile de mâncare, dar o asemenea stricteţe nu se mai aplică şi nu mai e aşteptată de la nimeni. O lady nu trebuie să încheie conversaţia cu invitatul din dreapta ei, nici să o întrerupă pe cea a persoanei din stânga sa, doar pentru că a sosit salata… La o masă de orice mărime, o doamnă nu va încerca să implice pe toată lumea în discuţia sa, ci o va purta cu voce joasă cu mesenii aşezaţi cel mai aproape de ea. O lady nu ridică niciodată glasul la masă. De asemenea, o doamnă se fereşte de subiecte controversate – ceea ce înseamnă că evită cu orice preţ politica sau religia.
Fragil: a se manevra cu grijă
Chiar şi cea mai elegantă şi mai meticuloasă lady are stângăciile ei. Înainte de cină, când savurează o băutură, poate lovi o vază de la marginea mesei; în timpul cinei, poate răsturna o carafă de vin ori scăpa un pahar de cocktail pe jos. În asemenea cazuri, o doamnă nu va întârzia să spună: „Îmi pare rău. Vă pot ajuta să curăţaţi?”. În niciun caz doamna nu oferă gazdei compensaţii băneşti pentru daunele pricinuite. În schimb, încearcă să le înlocuiască. (Desigur, nu trebuie să ofere o copie a unor amintiri de familie sau să găsească un substitut pentru un obiect de artă preţios.) În orice caz, o lady trimite cât mai repede un bilet de mulţumire pentru invitaţia la masă, scuzându-se încă o dată. Chiar şi în aceste situaţii, însă, ea va evita să se umilească. Va înţelege că, odată cu trecerea timpului, lucrurile se strică. Va spune „Îmi pare rău” cât de sincer poate. Apoi va depăşi momentul.
(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)
Timpul. Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!