Internațional

Coreea de Sud dezminte că vinde SUA obuze de artilerie destinate Ucrainei

Vineri, Coreea de Sud a dezminţit o informaţie conform căreia vinde obuze de artilerie destinate forţelor ucrainene, afirmând că, dacă negocierea în curs se va finaliza, muniţiile vor fi destinate doar forţelor americane, informează AFP și Agerpres.

SUA sunt pe punctul de a încheia un acord pentru achiziţionarea din Coreea de Sud a 100.000 de obuze de artilerie de 155 mm ce vor fi livrate Ucrainei. Despre acest lucru a anunțat joi Wall Street Journal, citând responsabili americani.

De asemenea, Coreea de Sud a declarat vineri că, în pofida faptului că această vânzare de arme este în curs, obuzele nu sunt destinate pentru a fi livrate Ucrainei.

”Pentru a compensa lipsa de stocuri de muniţii de 155 de mm în SUA, negocieri sunt în curs” între Washington şi o societate sud-coreeană ”pentru a exporta muniţii”, a anunţat Ministerul Apărării al Coreei de Sud într-un comunicat.

”Aceasta plecând de la principiul că SUA vor fi utilizatorul final” al obuzelor, a subliniat ministerul, adăugând că ”politica sud-coreeană ce constă în a nu furniza arme letale Ucrainei rămâne neschimbată”.

Washingtonul este principalul aliat al Seulului în materie de securitate şi circa 27.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a ajuta la apărarea împotriva Coreei de Nord.

Coreea de Sud a furnizat ajutor neletal şi asistenţă Ucrainei, însă, în scopul de a-şi menţine legăturile cu Rusia – un intermediar-cheie în relaţia cu Phenianul, ţara asiatică refuză să autorizeze exporturile de arme spre Kiev, relatează AFP.

Seulul este unul dintre cei mai importanţi exportatori de arme şi a încheiat recent un acord pentru a trimite tancuri şi obuziere Poloniei.

Recent, Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că expediază în secret obuze de artilerie Rusiei pentru a o susţine în războiul contra Ucrainei.

Phenianul a respins această acuzaţie, calificând-o drept nefondată.

Pentagonul a anunţat joi că SUA vor furniza sisteme de apărare aeriană şi rachete sol-aer Ucrainei, în cadrul unui nou program de ajutor în valoare de 400 de milioane de dolari. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *