(Cotidianul spaniol El Mundo) Regele Mihai de Hohenzollern, un monarh european
”Cazul său este însă unic, pentru că Mihai I de Hohenzollern este rege al României, o republică în care i s-a restituit titlul și modul de adresare în 1997. Și dacă nu este destul de special cazul său, la cei 93 de ani, Miguel I este decanul familiilor regale din lume și singurul șef de stat european din al doilea război mondial, care încă trăiește. În locul lui, oricine ar fi copleșit. Însă lui nici nu-i trece prin minte să abdice”, constată cotidianul El Mundo.
De fapt, și-a petrecut jumătate din viață regretându-și abdicarea din decembrie 1947, forțat fiind de autoritățile comuniste care au luat puterea în România. Cele petrecute atunci l-au privat de coroană și l-au obligat să înceapă un exil care a durat 50 de ani și care l-a dus la început la Londra, și apoi în Elveția.
Cu toate acestea, peripețiile lui rocambolești au început cu mult înainte. Mihai I s-a urcat pe tron pentru prima oară la nici 6 ani, la moartea bunicului său, Ferdinand. A fost proclamat rege înaintea tatălui său, prințul moștenitor Carol, pentru că acesta fugise cu amanta lui. După trei ani, obosit de petreceri, Carol s-a întors la București și nu s-a sfiit să-i smulgă fiului său coroana de pe cap. Peste zece ani, în 1940, la 19 ani, Mihai a fost proclamat din nou rege.
Până la abdicare și exil, domnia lui a fost marcată de războiul mondial, de alianțele României cu Hitler și Mussolini și apoi cu aliații și în contratimp, și de dictatura de plumb a lui Ion Antonescu, precum și de schimbarea direcției de către suveranul novice, când deja nu se mai putea face nimic. După jumătate de secol de stăpânire comunistă, pe durata căreia propaganda l-a transformat pe Mihai I într-un trădător abject, în 1997, după ce România a început drumul către democrație, țara i-a deschis din nou porțile monarhului deja senior, unul dintre verii cei mai iubiți ai reginei Sofía a Spaniei, înapoindu-i cetățenia și titlul de rege, pe care îl poartă în prezent.
Monarhului fără tron i-au fost înapoiate proprietățile familiei regale și, mai important, a început să câștige sprijin și respect în rândul populației, astfel încât în prezent Mihai I se bucură de un nivel de popularitate superior oricărui politician al republicii — continuă El Mundo. Potrivit unui sondaj recent, 45% dintre români se declară mulțumiți de activitatea Casei Regale — și numai 9,6% are o părere proastă despre aceasta. Tot mai multe voci solicită un referendum pentru a stabili monarhia parlamentară, deși majoritari sunt republicanii.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!