Internațional

Crește numărul protestelor anti-lockdown. Europenii s-au săturat de restricții și de bâlbele politicienilor

În ultimele două luni presa titrează despre manifestări împotriva restricțiilor anti-Covid 19. Proteste de acest fel au avut loc în Grecia, Italia, Germania, Cehia – și acestea sunt doar cele care mi-au rămas în minte, astfel că am putea spune că gradul de neliniște socială este în creștere.

Cetățenii tuturor statelor s-au săturat de carantină, restricții și măsuri ineficiente, nesiguranță în ceea ce privește ziua de mâine, scăderea nivelului de trai și politicianism. Impresia este că am asistat la un concert al bâjbâielii, decidenții politici luând măsuri fără să aibă argumente clare. În funcție de context, s-au copiat unii pe alții și au transpus aceleași măsuri fără să țină cont de specificul țării respective.

Cele mai recente proteste anti-lockdown au fost sâmbăta trecută în Germania. „În capitala Bavariei s-au adunat mii de protestatari sub motto-ul Un an de politică a lockdownului – ajunge! în apropierea sediului guvernului regional de la München. La Düsseldorf, în capitala celui mai populat land federal Renania de Nord-Vestfalia, în jur de 2.000 de persoane au protestat împotriva resticțiilor care sunt în continuare în vigoare în Germania în contextul combaterii pandemiei. Și la Berlin au avut loc mai multe demonstrații împotriva măsurilor anti-Covid. Potrivit poliției, s-au adunat în jur de 1.000 de demonstranți în fața sediului Ministerului Sănătății. Alte proteste au avut loc în orașele Dresda, Hamburg, Kiel, Stuttgart, Potsdam, Erfurt și Hanovra”, scrie Deutsche Welle.

Să fie pură coicidență? Un studiu recent al cercetătorilor Rebecca Cordell (Universitatea Texas din Dallas), Reed M. Wood, Ph.D. (Universitatea din Essex) și Thorin M. Wright (Universitatea de Stata din Arizona) arată că între izbucnirea epidemiilor are un creșterea numărului de proteste există o legătură empirică. Epidemiile generează sentimente intense de frică, furie, ranchiună și alienare în rândul populației. La toate acestea se adaugă și o lipsă de încredere în acțiunile autorităților referitoare la stoparea epidemiilor.

„Izbucnirea epidemiilor și pandemiilor, precum și politicile implementate de guverne pentru a redresa situația pot crea nemulțimiri și crește gradul de dezaprobare în rândul cetățenilor”, subliniază cercetătorii.

În situația în care zilnic autoritățile își dau cu stângul-n dreptul referitoare la restricții și vaccinare, sunt curioasă cum va evolua situația la nivel global. De exemplu, în România decidenții politici nu sunt capabil să argumenteze de ce este eficientă măsura care ne închide pe toți în casă de la ora 22:00. De ce se închid magazinele la ora 21:00? De ce este okay să stăm înghesuiți în metrou, dar în alte locuri publice, nu? Oare când va ajunge acest val de proteste și în România?

https://60m.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *