Editorial

Creștinii nu mai sunt dați la lei, însă sunt puși la zid

Astăzi, cuvintele lui mi se par actuale. Biserica e de vină pentru toate. Doar că, datorită epocii în care trăim, nu ne mai aruncă nimeni la lei, cum se întâmpla atunci, însă suntem puși, metaforic vorbind, la zid.

Sunt oameni care pe rețelele de socializare își fac conturi sub numele lui Dumnezeu, sunt oameni care neîncetat atacă biserica. Dar noi vorbim de toleranță, de discriminare, de drepturile omului. Și totuși, dreptul meu de a fi creștin ortodox nu este nici tolerat, nici protejat, și mai este și incriminat pe deasupra. Când eram mică, auzisem o melodie a unor frați creștini de altă confesiune în care se spunea: „mâini cu mătănii ascund vestea bună” (evanghelie, din limba greacă, se traduce vestea bună). Eu eram prea mică să înțeleg ce înseamnă mâini cu mătănii. Când am crescut, m-am prins. Și când m-am prins, mi s-a părut urât din partea lor.

Zilele trecute circula pe internet o fotografie cu Fecioara Maria alături de savanta poloneză Marie Curie, deținătoare a două pPemii Nobel, în fizică și chimie. Pe fotografie era scris mesajul: „Ar fi dezamăgitor să o știi pe ea (Fecioara Maria), iar pe ea (Marie Curie) nu!". Și eu vă întreb: de ce ar fi atât de dezamăgitor? Dacă în loc de Fecioara Maria pe fotografie era nu știu ce artistă, Angelina Jolie sau Madonna, înțelegeam și eu. Uite, nu știm nimic despre femei savante, în schimb știm totul despre vedete. Și o astfel de alăturare ar fi putut părea amuzantă. Pe când așa nu a fost decât o bătaie de joc la adresa creștinilor. Dacă cei care au făcut o astfel de fotografie au vrut să demonstreze că ei sunt deștepți, eu vă spun că nu au demonstrat decât contrariul. Şi până la urmă, aşa cum a spus Apostolul Pavel, înţelepciunea crucii e nebunie pentru înţelepţii acestei lumi.

Fecioara Maria nu e nici savantă, nici actriță, nici nu s-a zbătut pentru cultul popularității. Mă întreb de ce acei oameni care au fabricat poza nu și-au pus acolo propria mamă. Să iasă așa: ar fi dezamăgitor să o știi pe maică-ta, iar pe Marie Curie nu. Pentru că imaginea maicii sau icoana Maicii Domnului vorbeşte despre sentimentele noastre, nu despre cunoştinţe savante. Dar așa, nu am înțeles decât că ei își bat joc de creștini folosindu-se de Fecioara Maria. În primul rând, nu pune nimeni pe acelaşi plan dragostea şi respectul cu noţiunile de cultură generală.

Sigur, nu avem nevoie de un tribunal care să ne apere, vorba Apostolului Pavel, le putem pe toate în Hristos care ne întărește. Iar dacă vreun creștin nu știe cine e Marie Curie, nu e nicio problemă, nu vă veți pierde mântuirea din cauza asta. Ar fi mai trist să nu știm cine e Sfântul Grigorie Palama pe care îl prăznuim duminică. Care a fost un mare gânditor, apreciat de întreaga lume contemporană lui, dar pe care cei cu fotografia sigur nu îl cunosc. Şi e dezamăgitor să o ştii pe Marie Curie, iar pe Origen sau pe Ioan Hrisostom sau pe Grigorie Palama – nu!

Sfântul Grigorie Palama (+1373) a fost un teolog strălucit, însă a rămas în memoria colectivă mai mult prin polemicile duse cu varlamiții, decât prin opera sa. A susținut ortodoxia, a fost întemnițat, a stat prizonier în mâinile turcilor care s-au uimit de înțelepciunea lui. Nu a avut o viață ușoară, dar a avut o viață sfântă. Să îi citim opera și să îi cinstim numele, îngrijindu-ne de mântuirea noastră.

Fiindcă și așa cei care vor să ne facă proști se aseamănă cu păgânii care, neînțelegând nimic din creștinism, îi acuzau pe creștini că își mănâncă copiii. Atâta văd ei, atâta pot înțelege. Să ne rugăm și pentru mântuirea lor. Şi înainte de a cunoaşte oamenii acestui veac, să îi cunoaştem şi să îi cinstim pe învăţătorii Bisericii. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *