Externe

Critică foarte dură la adresa lui Orban: „Dacă ați văzut videoclipul în care rușii taie capul unui soldat ucrainean, ei bine, ungurii plătesc pentru cuțit”

Decizia premierului maghiar Viktor Orbán, săptămâna aceasta, de a încheia noi acorduri energetice cu Rusia amenință să prelungească războiul Moscovei împotriva Ucrainei, a avertizat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, într-un interviu cu site-ul Politico.

Oleg Ustenko, consilierul economic al lui Volodimir Zelenski, a cerut Bruxelles-ului să suspende o serie de fonduri destinate Ungariei, pentru a evita trimiterea de bani ai UE la Moscova.

„Dacă ați văzut videoclipul în care rușii taie capul unui soldat ucrainean, ei bine, ungurii plătesc pentru cuțit”, a spus Ustenko, referindu-se la cumplitul clip care circulă pe rețele sociale și în care un rus folosește un cuțit pentru a tăia capul unui prizonier ucrainean, care pare să-l implore pe ucigaș.

Ustenko vrea ca Bruxelles-ul să intervină pentru a opri fluxul de cash către Rusia. „Ungaria primește sprijin financiar de la Bruxelles, așa că oprirea banilor este un instrument excelent care ar putea fi folosit imediat”, a spus el. „Maghiarii folosesc bani europeni pentru a putea să colaboreze cu regimul de la Kremlin.”

Budapesta a obținut scutiri majore de la sancțiunile UE împotriva petrolului rusesc, inclusiv obținerea permisiunii de a rafina mai ieftin petrolul și de a exporta produse rafinate în țările vecine ale UE – ceea ce a dus la acuzații că Ungaria face profit pe spatele aliaților săi.

Ungaria construiește o nouă centrală nucleară, Paks II, finanțată cu un împrumut rusesc și construită de Rosatom, firmă administrată de statul rus. Dar proiectul a fost amânat după ce Germania s-a opus participării firmei Siemens la construirea unității de control electronic a fabricii. Acum, Framatome din Franța ar putea interveni pentru a ajuta la finalizarea proiectului maghiar și la livrarea părților lipsă – Orbán pare să fi discutat despre asta cu Macron în timpul vizitei sale la Elysée luna trecută.

Marți, 11 aprilie, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó s-a deplasat la Moscova pentru a semna un acord cu gigantul energetic de stat rus Gazprom, permițând Ungariei să cumpere mai multe gaze naturale din Rusia decât are nevoie. „Indiferent de ce cred unii, Rusia și cooperarea cu Rusia vor rămâne cruciale pentru securitatea energetică a Ungariei”, a declarat Szijjártó. Ungaria a încheiat, de asemenea, acorduri pentru a continua să cumpere petrol rusesc ieftin și pentru a-și modifica contractul pentru centrala nucleară Paks II, construită cu fonduri rusești.

Ungaria s-a retras din IIB, în urma sancțiunilor SUA

Statele Unite au impus miercuri, 12 aprilie, sancțiuni Băncii Internaționale de Investiții (IIB) cu sediul în Ungaria, care are legături cu Rusia, precum și împotriva a trei persoane care trăiesc în Ungaria, marcând o nouă etapă în deteriorarea relațiilor Budapestei cu Washington.

IIB este o relicvă a erei comuniste, cu sediul la Budapesta, cu legături cu statul rus, despre care oficialii occidentali se tem că ar putea fi folosită pentru operațiuni de spionaj rusesc în Europa.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Bulgaria, Cehia, România și Slovacia și-au încheiat participarea în IIB. Guvernul maghiar nu a luat însă nicio măsură împotriva băncii, care și-a mutat operațiunile la Budapesta în 2019.

Dar, confruntată cu sancținile, Ungaria a anunțat, joi, 13 aprilie, că se va retrage din banca rusă cu sediul la Budapesta.

„Îi rechemăm pe cei pe care i-am numit în posturi în cadrul Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și ne retragem din această organizație”, a precizat Ministerul ungar al Dezvoltării Economice.

„Banca și-a pierdut rațiunea de a fi din cauza sancțiunilor”, a adăugat el, referindu-se la instituția acuzată de spionaj de Washington, care s-a mutat de la Moscova în 2019 în capitala ungară.

Potrivit ambasadorului american la Budapesta, David Pressman, anunțul sancțiunilor „demonstrează că Washingtonul este gata să acționeze ca răspuns la alegerea liderilor ungari, care sunt dornici să își extindă legăturile cu Rusia în pofida agresiunii brutale împotriva Ucrainei”.

Uniunea Europeană va lansa un al 11-lea val de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană va lansa un al 11-lea val de sancţiuni împotriva Rusiei şi va încerca să combată eforturile de eludare a sancţiunilor economice introduse în urma invaziei acesteia în Ucraina, a declarat joi un înalt oficial al UE pentru CNBC.

”Europa a lansat 10 pachete de sancţiuni. Vom avea un alt pachet”, a declarat Mairead McGuinness, comisarul UE pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, pentru CNBC, la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional de la Washington.

Ţările UE au purtat discuţii în ultimele săptămâni cu privire la elaborarea unei noi runde de sancţiuni împotriva Rusiei, iar McGuinness a confirmat că un al 11-lea pachet de măsuri este pe cale să fie impus.

”Informaţia noastră este că sancţiunile funcţionează şi vom face mai mult, dar trebuie să ne uităm la implementarea completă. Rusia este lipsit[ atât de finanţare, cât şi de tehnologiile pentru a-şi reinventa maşina de război şi au probleme pe câmpul de luptă. Trebuie să ne asigurăm că nu găsesc modalităţi de a evita sancţiunile noastre şi subliniez în mod repetat că, cu cât sancţiunile noastre sunt mai profunde, cu atât sunt mai puternice, cu atât Rusia va căuta mai mult aceste modalităţi, indiferent dacă este vorba de alte ţări sau de conturi bancare diferite”, a spus McGuinness.

McGuinness a arătat că, pe lângă alte sancţiuni împotriva Moscovei, Bruxelles-ul va încerca să se asigure că sancţiunile sunt implementate ”eficient”, astfel încât să devină mai greu pentru persoane şi entităţi să le eludeze.

”Trebuie să ne asigurăm că nu găsesc modalităţi de a evita sancţiunile noastre. Spun în mod repetat că, cu cât sancţiunile noastre sunt mai profunde, cu atât sunt mai puternice”, a spus McGuinness.

Ea a adăugat: ”Nu subestimaţi eforturile pe care Rusia le va face împreună cu prietenii săi la nivel global pentru a ocoli sancţiunile noastre – afectează economia rusă, afectează maşina de război rusă”.

McGuinness a fost întrebată, de asemenea, dacă UE va încerca să sancţioneze ţările care ajută Rusia să evite sancţiunile cu noi legislaţii.

Departamentul pentru Trezorerie al SUA a publicat anul trecut o listă cu ţările care ajută Rusia să eludeze sancţiunile, printre care Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

McGuinness a spus că blocul s-a concentrat în schimb pe vizarea persoanelor şi entităţilor.

”Ne schimbăm legislaţia pentru a ne uita la persoanele care sunt implicate în intervenţia pe sancţiuni. Cu siguranţă, când vine vorba de persoane sau entităţi care încalcă legea, atunci am lua măsuri”, a spus McGuinness.”

Unele ţări, printre care Estonia şi Franţa, au cerut UE să sancţioneze oligarhii moldoveni şi georgieni care se presupune că lucrează pentru a ajuta Rusia să destabilizaze Ucraina. McGuinness a spus că UE lucrează cu SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia, printre alţi aliaţi, pentru a se asigura că sancţiunile împotriva Rusiei sunt puse în aplicare în mod eficient şi pentru a colecta informaţii despre încercările ţării de a se sustrage de la sancţiuni.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Daca cineva vine la tine acasa si ti-o f… pe ma-ta si pe fiica-ta, iar lui frati-tu i-ar zbura creierii in fata ta, tu ai fi inger, nu? Stati in tara voastra de rusnaci nenorociti si toti va vor lasa in pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *