Economie

Criza din Ucraina afectează piața imobiliară din R. Moldova

Unul dintre motivele stagnării vânzărilor pe piața imobiliară este criza și instabilitatea politică din Ucraina, care, indirect, ne afectează într-o oarecare măsură, susțin experții. „Vor putea fi estimate anumite tendințe ale pieței imobiliare doar când se va stabiliza situația din Ucraina, iar acest lucru sper să se întâmple după alegerile prezidențiale”, a spus Ion Hanganu.

În rest, criza de pe piața imobiliară are la bază aceleași motive ca și anii precedenți, și anume, migrația moldovenilor și stabilirea cu traiul peste hotare, micșorarea veniturilor oamenilor, dar și prețurile mari pentru apartamente în comparație cu salariile lor. „De asemenea, o parte a populației, deși are sursele financiare necesare pentru cumpărarea unui apartament, așteaptă momentul potrivit pentru a face acest pas, în speranța că, eventual, vor scădea mai mult prețurile la locuințe”, a precizat expertul imobiliar.

Un alt considerent pentru care au scăzut vânzările locuințelor este aprecierea monedei unice europene în raport cu leul din ultimul timp. „Sunt afectați oamenii care au luat un credit ipotecar în euro, în timp ce moneda europeană valora 15-16 lei. Iar acum, plătesc rate în euro, deși primesc salariul în lei”, a afirmat Hanganu.

Pornind de la acestea, specialiștii imobiliari punctează că moldovenii preferă să cumpere apartamente cu o cameră sau cel mult două, pentru că sunt mai ieftine, întreținerea costă mai puțin, iar, ulterior, pot fi vândute mai ușor.

„Apartamentele cu trei-patru camere nu se cumpără aproape deloc”, a menționat Igor Anton, specialist la Agenţia imobiliară „Lara”.

Potrivit bursei imobiliare, prețul mediu al apartamentelor în luna februarie curent a fost de 580 de euro pentru un metru pătrat, înregistrând aceeași dinamică pe parcursul ultimelor șase luni.


Lista a fost întocmită în baza analizei vânzării apartamentelor în municipiul Chişinău. În această statistică nu au fost incluse casele la curte

Așadar, prețul apartamentelor cu o cameră a variat între 546 și 821 de euro, cu două camere a oscilat între 558 și 741 de euro, în funcție de sector. Totodată, costul apartamentelor cu trei camere a fost între 506 și 640 de euro, iar cele cu patru camere au variat între 458 și 573 de euro. De altfel, cele mai mari scăderi au înregistrat preţurile apartamentelor cu trei şi patru camere, adică ale celor care au costuri mari de întreţinere.

O analiză a pieței imobiliare arată că, în primul trimestru al anului trecut, prețul mediu al unui metru pătrat din apartamente era de 590 euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *