Criza economică poate reduce capacităţile militare ale UE
La 8 septembrie, Ambasada Poloniei în RM a organizat, în parteneriat cu Asociaţia pentru Politică Externă din Moldova şi Fundaţia germană „Friedrich Ebert”, o masă rotundă pe tema „Priorităţile preşedinţiei Republicii Polone în Consiliul European”. Care sunt acestea şi cum poate ţara noastră contribui la realizarea lor au încercat să răspundă experţi din Varşovia şi Chişinău.
Polonia este principalul promotor al ideii de deschidere a Uniunii Europene faţă de ţările din vecinătatea sa estică şi, totodată, unul dintre statele care consideră integrarea europeană drept un instrument al dezvoltării economice. Însă Polonia îşi propune să acorde nu mai puţină importanţă securităţii în cadrul Uniunii, aspect care întruneşte mai multe dimensiuni: militară, energetică, ecologică etc.
Polonia se va implica activ în misiunile de securitate UE
Expertul Institutului Demos Europa din Varşovia, Adam Balcer, susţine că UE trebuie să se concentreze nu doar pe problemele politice sau economice, dar şi pe cele militare. Instrumentul prin care UE poate acţiona în acest sens este Politica Securităţii şi Apărării Comune (CSDP). Deşi unii interpretează această politică drept una menită să creeze un bloc militar european ce ar deveni o alternativă Alianţei Nord-Atalntice, Polonia aparţine acelor ţări care văd în CSDP o formă suplimentară de sprijin a forţelor NATO şi SUA. În timpul preşedinţiei UE, autorităţile poloneze îşi propun să susţină modernizarea echipamentului militar şi sporirea cooperării în cadrul CSDP cu state puternice ca Marea Britanie sau Turcia. De asemenea, Polonia se angajează să participe activ în misiunile UE, cum ar fi monitorizarea graniţei de est a RM, supravegherea ordinii publice în Georgia, misiuni militare în Kosovo, Bosnia, Congo şi Ciad. Potrivit expertului polonez, criza economică actuală poate juca un rol important în crearea politicii de securitate a UE. „Criza economică este, pentru toţi, o şansă şi o provocare în acelaşi timp. Este oportunitate pentru că va duce la cooperare mai strânsă între statele-membre. În acelaşi timp, reducerea subvenţiilor bugetare pentru securitate poate scădea capacităţile noastre militare”, a spus Adam Balcer.
Problemele economice ameninţă securitatea RM
La rândul său, deputatul moldovean Vlad Lupan, unul dintre autorii Strategiei Naţionale de Securitate, a atras atenţia asupra faptului că, de fapt, comunitatea europeană poate fi supusă nu doar ameninţărilor de ordin militar, dar şi celor cu caracter nonmilitar. „Faptul că livrarea resurselor energetice este unilaterală nu constituie un motiv de îngrijorare doar pentru ţări ca RM. Or, criza gazelor din Ucraina a afectat şi Bulgaria, care e membră a UE”, a explicat Vlad Lupan.
Deputatul crede că problemele majore ale securităţii RM sunt cele economice şi dependenţa de gazul rusesc, la care se adaugă conflictul transnistrean nerezolvat. Deocamdată, doar unele state europene încearcă în mod individual să ajute ţara noastră în soluţionarea acestuia. Vlad Lupan susţine că, la rândul ei, RM poate participa la asigurarea stabilităţii în UE sub umbrela CSDP, chiar dacă este ţară neutră. „Având relaţii economice strânse cu UE şi compatrioţi care muncesc în statele europene, pentru noi este important ca acest spaţiu să fie stabil şi din punct de vedere al securităţii. RM poate contribui la această stabilitate prin implicare mai intensă în procesul de consultări cu UE”, a spus Vlad Lupan.
Expert polonez: UE şi Transnistria pot fi convinse prin reforme
Adam Balcer a recomandat autorităţilor de la Chişinău să implice cât mai mult societatea regiunii transnistrene în proiecte comune. El apreciază faptul că între cele două maluri ale Nistrului circulă transportul public, iar echipele de fotbal din Transnistria evoluează în Campionatul RM – detalii ce diferenţiază conflictul transnistrean de cele din Caucaz (Abhazia, Osedia de Sud, Carabahul de Munte). Totodată, Adam Balcer propune ca RM să încerce, deşi pare imposibil, să convingă UE că diferendul transnistrean este similar unui conflict din Balcanii de Vest. „Bruxellesul ar trebui convins să participe mai intens în negocierea statutului Transnistriei şi la asigurarea securităţii în regiune împreună cu Rusia. Dacă va reuşi să realizeze reforme economice şi politice fundamentale, RM va fi mai atractivă pentru Transnistria, iar UE va fi mai uşor de convins”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!