Actualitate

Criza MAJORĂ în Consiliul Europei. 7 delegații naționale au părăsit sesiunea de vară a APCE

Toate cele 7 delegații au decis să părăsească sesiunea de vară a APCE, din cauza întoarcerii delegației Federației Ruse la Adunare. Declarația a fost citită după votul în APCE care a respins amendamentele propuse pentru sanctionarea rușilor și a fost citită de un membru al delegației letone.

„Desigur, repunerea în drepturi a delegației ruse fără ca Federația Rusă să îndeplinească vreuna din numeroasele cereri ale adunării contravine valorilor fundamentale ale Consiliului Europei și ale cartei sale”, se afirmă în declarație. „Acest pas trimite un semnal foarte greșit unei țări care a recurs la agresiune armată, otrăvire, încalca drepturile cetățenilor săi și destabilizează democrația în Europa, în loc să contribuie la dezvoltarea acesteia”.

Autorii declarației au subliniat că Consiliul Europei „este mai interesat de protejarea bunăstării agresorului decât de victimele agresiunii și represiunii”. „Viitorul Consiliului Europei este în pericol deoarece pierde încrederea poporului a cărui apărare trebuie s-o vegheze”, se spune în document.

„Ne întoarcem acasă să ne consultăm cu parlamentele și guvernele noastre cu privire la acțiunile comune în Adunare în următoarele sesiuni”.

Cu jumătate de oră înainte de începerea votării la amendamente, șeful delegației ruse, Piotr Tolstoi, a declarat că, dacă membrii Adunării vor accepta cel puțin unul dintre amendamentele care restricționeaza Moscova, delegația rusă va părăsit sala de ședințe. Ca rezultat, 116 parlamentari au votat pentru adoptarea documentului, 62 împotrivă, 80 s-au abținut.

Reprezentanții ruși au întâmpinat cu bucurie decizia APCE. Leonid Sluțki, șeful Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat, consideră că Europa a început să recunoască achizițiile teritoriale rusești. „Acesta este un pas de reper pentru recunoașterea Crimeei drept rusești”, – a spus parlamentarul.

Șeful delegației ruse, vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi a adaugat: „Cuvântul” victorie „este inadecvat în acest caz, deoarece nu suntem în război cu nimeni, dar aceasta este o oportunitate de a reprezenta pe deplin interesele țării noastre în cea mai veche organizație parlamentară europeană , oportunitatea de a pune capăt propagandei ucrainene. Un prim pas in ruperea lanțului de sancțiuni pe care inamicii noștri încearcă să-l traga în jurul Rusiei „.

Potrivit lui Tolstoi, „acum interesele Federației Ruse vor fi pe deplin reprezentate în arena internațională”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *