Externe

Criza refugiaților: UNHCR caută resurse suplimentare pentru a ajuta Turcia

Aflat la Istanbul, oficialul Națiunilor Unite a cerut o ‘redistribuire masivă’ a refugiaților sirieni și de alte etnii ajunși în Europa.

‘Vom face tot ce putem pentru a ajuta guvernul turc să găsească resurse adiționale pentru oamenii care trăiesc aici sub protecție temporară, pentru a le face viața cât mai bună cu putință’, a spus Grandi, care a vizitat o tabără de refugiați situată în apropierea frontierei cu Siria.

Aproximativ 10% dintre cei 2,2 milioane de refugiați sirieni aflați în Turcia locuiesc în tabere, iar ceilalți în diverse orașe turcești, adesea lucrând ilegal pentru salarii infime.

Pe 8 ianuarie, guvernul de la Ankara a introdus restricții de viză pentru sirienii care intră pe teritoriul Turciei pe calea aerului sau pe mare, măsura vizând reducerea fluxului de migranți din țara vecină devastată de războiul început în 2011.

Potrivit Ministerului de Externe turc, noile reglementări sunt menite să reducă numărul sirienilor care sosesc în Turcia dintr-un stat terț precum Liban sau Egipt.

Sirienii care vor intra în Turcia pe cale terestră direct din țara lor sunt în continuare bineveniți ca refugiați, a precizat o purtătoare de cuvânt a diplomației de la Ankara. Turcia își menține ‘politica porților deschise’, a subliniat ea. Cu toate acestea, activiști sirieni și militanți pentru drepturile omului afirmă că realitatea de pe teren este mult diferită, grănicerii turci întorcând la frontieră refugiați în Siria.

Se estimează că peste 250.000 de oameni și-au pierdut viața în conflictul din Siria, care a alungat din casele lor 11 milioane de persoane, mai mult de jumătate din populația țării.

La sfârșitul lunii noiembrie 2015, Turcia și Uniunea Europeană au ajuns la un acord ce prevede un ajutor comunitar de 3 miliarde de euro pentru Ankara în schimbul angajamentului vizând un control mai bun al frontierelor și cooperarea în lupta împotriva traficanților de migranți.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *