Actualitate

Cslaru s-a intors la Carmez

Angajatii sustin ca, in lipsa directorului general, „noii stapani” au furat de aici tot ce au gasit

Anatol Caslaru, directorul general al SA „Carmez”, a fost restabilit in drepturi ieri de catre Judecatoria Botanica, dupa ce fusese arestat in aprilie, iar apoi i s-a interzis sa mearga la serviciu. Insotit de executorii judecatoresti, Caslaru a fost intampinat cu lacrimi de bucurie si aplauze de catre angajatii intreprinderii. Acestia sustin ca „noii directori” au furat de aici tot ce au putut, iar in ultimele zile au sustras multe documente, dupa care au disparut si ei. Caslaru nu a gasit nici macar stampila intreprinderii.

Judecatoria Botanica a anulat ieri toate deciziile adunarii generale extraordinare a SA „Carmez” din 22 mai, care l-a demis pe Anatol Caslaru din functia de director general al intreprinderii, in perioada in care acesta era arestat. Instanta a decis restabilirea directorului in functie si incasarea in beneficiul sau a 200.000 lei, ca despagubire pentru absenta fortata de la locul de munca si prejudiciu moral. „Este prima decizie corecta impotriva clanului Voronin”, spune Caslaru. El considera ca a fost lipsit de libertate doar pentru ca unii „infractori protejati de sus” sa puna mana pe intreprindere.

Caslaru nu a gasit in biroul sau stampila intreprinderii si mai multe acte, in schimb pe masa era o sticla de votca. Mai mult, usa juristului Alexandru Cerevatov era distrusa. Natalia Talmazan, sefa directiei cadre, afirma ca usa a fost sparta chiar de catre Cerevatov noaptea trecuta, cand acesta ar fi sustras cateva acte. Potrivit Tatianei Negai, colaboratoare a pazei la „Carmez”, in lipsa lui Caslaru, furturile aveau loc zilnic. „Nu stiu cat au furat, dar ieseau cu gentile pline de mezeluri sau carne. Odata, am vazut cum cineva scotea genti pline chiar pe fereastra contabilei Elena Loghin. L-am anuntat pe seful pazei, care e omul lor, dar el a zis ca asta nu ma priveste.

Actele au inceput sa dispara de saptamana trecuta, cand Cerevatov si seful pazei au scos cutii intregi cu documente si le-au incarcat intr-un microbuz. Operatoarea de la poarta i-a intrebat ce fac si ei i-au spus ca-i treaba lor. Spre seara, le-au adus inapoi – nu stiu daca erau toate. La 9 septembrie, l-am prins pe Ion Mereuta, soferul contabilei, scotand pe alta poarta 73 kg de carne si 102 conserve. Ne-a spus ca le-a gasit undeva… Ultimele documente au fost scoase din intreprindere azi-dimineata (ieri – n.r.). Cerevatov le-a incarcat in masina contabilei si a iesit pe poarta din spate. Pe urma a venit contabila, a stat putin si a disparut”, sustine dna Negai.

Imediat dupa decizia instantei, la „Carmez” nu mai era nimeni dintre „sefi”. „Directorul general” Dumitru Tcacenco a disparut inca de luni. Incercand sa-l gasim, am aflat ca el s-a angajat fara carte de munca, fara niciun act si fara sa lase vreun indiciu unde poate fi gasit. L-am sunat pe Cerevatov, dar el ne-a spus ca nu e Cerevatov, dupa care n-a mai raspuns. Dumitru Buhna, ales presedinte al Consiliului de conducere „Carmez” la adunarea declarata ilegala din 22 mai, ne-a spus ca Tcacenco este plecat in concediu. Potrivit acestuia, decizia instantei este incorecta, iar Caslaru a venit ieri la intreprindere in mod nelegal.
Anatol Caslaru a declarat pentru TIMPUL ca va organiza imediat efectuarea unui audit pentru lunile in care a lipsit si, eventual, va cere deschiderea unei anchete pe marginea celor petrecute la „Carmez” in ultimele luni. „Sunt informat ca ei zi si noapte scoteau de la intreprindere documente. Nu pot trece cu vederea asemenea infractiuni, care, de vor fi depistate, voi solicita ca vinovatii sa fie pedepsiti”, a adaugat directorul.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *