Atitudini

Cu ajutorul lor ajung să ne conducă dictatorii şi slugoii, hoţii şi tâlharii, mercenarii…

Vizionând emisiunea „Rezonans” din 21 iunie 2010, mi-am pus mâinile în cap: numai bârfe şi noroi peste imaginea şefului interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, dar şi la adresa actualei guvernări. Învinuirea e că preşedintele n-a numit data dizolvării Parlamentului la 16 iunie 2010. Se vede din totul ce citeşti şi asculţi că actualii comunişti, dar şi coaliţii lor vor să declanşeze un haos în societate, să destabilizeze situaţia social-politica în ţară, ca să ne compromită în faţa Europei.

Totul depinde de rezultatele referendumului din 5 septembrie. Dacă populaţia republicii va vota ca preşedintele ţării să fie ales de întreg poporul, va avea rost şi dizolvarea Parlamentului, iar dacă va rămâne ca el să fie ales de deputaţi, ce se va întâmpla? Există riscul ca republica să intre iarăşi într-o mlaştină de criză politică…

Durerea noastră, a diasporei, rămâne în continuare neglijată de Comisia Electorală Centrală a R. Moldova, căreia, anul trecut, comunitatea basarabenilor din Irlanda i-a cerut de două ori deschiderea unei secţii de votare. Ni s-a spus să mergem la Ambasada Moldovei din Anglia ori în ţara de origine. Astfel, ne-au lipsit de dreptul nostru constituţional la vot. Oare preşedintele CEC ar scoate din buzunar 1000 de euro pentru a merge acasă, să voteze, precum au făcut-o unii dintre noi? Iar în Irlanda trăiesc şi lucrează vreo 50.000 de cetăţeni moldoveni, 15.000 dintre ei aflându-se aici legal.

Schimbarea unor articole în Codul Electoral ne-a dat speranţe. Basarabenii exilaţi peste hotare de agrarieni şi comunişti vor să-şi exercite dreptul la vot. Conform unor statistici, 1,5 mln. din populaţia Moldovei se află peste hotarele ţării, legal sau ilegal. Numai anul trecut, ei au transferat în ţară 12-14 mlrd. euro în mod legal. Înseamnă că ţara simte ajutorul nostru. Totodată, chiar dacă suntem plecaţi, urmărim ceea ce se întâmplă acasă. Nu ne-am uitat datoriile faţă de R. Moldova. Am plecat de frica sărăciei şi a persecuţiilor pentru concepţiile politice. Azi, nu dorim ca şi copiii noştri să poarte aceeaşi cruce…

Tot pe acel site, comuniştii se văicăresc că voturile de peste hotare vor fi falsificate.

Dar anul trecut nu-i îngrijora falsificarea lor în ţară. Ei ştiau că taina le-o garantează morţii din listele de votare ale comuniştilor. Acum ei ar vrea să ne transforme pe noi în morţi, cei plecaţi, încălcându-ne dreptul de a vota. Ei ştiu bine că, în Occident, a plecat să muncească floarea naţiunii, care înţelege scopurile comuniştilor. Pe dl Ştirbu, preşedintele CEC, îl nelinişteşte securitatea voturilor de peste hotare, date în afara misiunilor diplomatice. E ceva normal pentru un om cu funcţia respectivă, dar ar trebui să-l preocupe şi soarta voturilor de la secţiile din ţară. Vara trecuta, am venit din Irlanda la Chişinău cu avionul. Alegerile în sectorul meu, la Buiucani, au avut loc într-o grădiniţă de copii, fără carabinieri în incinta clădirii ori în afară. Aşteptând să votez, am auzit un bătrân care întreba: „Unde să semnez?”. Unul dintre membrii comisiei i-a spus repede: „Primul! Primul!”. Primul dintre candidaţi era PCRM. Am făcut mare scandal…

Aici, peste hotare, nu-i ca în Basarabia, unde se falsifică, se vinde şi se cumpără totul. Noi trăim conform standardelor şi legilor europene, bazate pe drept şi respect.

Asta am învăţat-o după ce am ajuns aici tremurând prin TIR-uri, sub vagoane sau chiar prin sicrie, nu ca cetăţenii ţărilor baltice – cu paşaportul în mână şi cu inima deschisă. Greşeala moldovenilor este că n-au procedat ca ei – să spună în întregime adevărul istoric chiar odată cu Declaraţia de Independenţă. Ne-am chinuit 20 de ani, ca acum mulţi să arate cu degetul la preşedintele Mihai Ghimpu, spunând că nu era timpul potrivit pentru decretul său privind ocupaţia sovietică. Dar când am avut noi timpuri potrivite pentru a spune nişte adevăruri istorice? Închipuiţi-vă că în locul lui Mihai Ghimpu ajungea Zinaida Greceanâi sau Marian Lupu. Cu ei, mai aveam noi astăzi Raportul Comisiei Cojocaru despre condamnarea crimelor comuniste, decretul lui Ghimpu despre comemorarea zilei de 28 iunie ca zi neagră în istoria ţării? Nu! Şi iarăşi aveam să stăm gârboviţi sub minciunile ideologiei cotropitorilor. Gândiţi-vă: comuniştii din anii ’40 au scos oamenii gospodari din casă şi i-au împuşcat în faţa copiilor, i-au deportat şi întemniţat pentru că aveau un hectar de pământ sau un tăbultoc de grâu, dar justiţia noastră nu-l poate condamna pe Oleg Voronin, care, ajutat de tatăl său, a jăcmănit acest popor de milioane… Iar Curtea Constituţională decide că Decretul Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept zi de ocupaţie sovietică este anticonstituţional. Ce-i asta, dragi compatrioţi? Iată de ce cred că R. Moldova are nevoie cât mai urgent de un grup de bărbaţi curajoşi, care să-i apere interesele naţionale, cu principii morale de patriotism şi devotament faţă de neam.

Sigur, degrabă mercenari de presă ca Constantin Starîş vor deveni şi mai agresivi, şi mai vicleni. Cred că societatea are nevoie de o instituţie morală care să-i pună la punct. S-a văzut şi vom mai vedea că mercenarii de presă – care agită spiritele printr-un limbaj obscen, care ştiu să manipuleze situaţiile – au o capacitate excepţională de a scoate lucrurile din context, de a le pune de la cap la coadă, de a schimba accentele de pe adevăr pe minciună. Să-i detestăm, deoarece anume cu ajutorul lor ajung să ne conducă dictatorii şi slugoii, hoţii şi tâlharii, mercenarii…

Domnica Lazar,
Dublin, Irlanda

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *