JustițiePolitică

CUB cere guvernării să renunțe la adoptarea proiectului de lege privind taxa de stat în justiție

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) atenționează opinia publică că adoptarea în prima lectură a proiectului de lege privind taxa de stat la 29 decembrie 2022 a avut loc cu încălcarea flagrantă a mai multor acte normative privind transparența procesului decizional și reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului constituțional privind accesul liber la justiție și dreptul la un proces echitabil, relatează Deschide.md.

CUB consideră că proiectul promovat de PAS în Parlament este ilegal și irațional din punct de vedere al statului de drept, care va afecta semnificativ accesul la un proces echitabil și apărarea drepturilor garantate de Constituție.

”Considerăm că instituirea unor taxe excesive va reduce accesul liber al cetățenilor la justiție, permițând proliferarea abuzurilor și a abuzatorilor. Justiția este un serviciu fundamental al statului de drept și nu o mașinărie de făcut bani pentru bugetul avariat al statului. Aplicarea unei grile de taxe sporite pentru fiecare acțiune în instanțe, inclusiv pentru cereri sau acte prescrise de procedurile legale în prima instanță, și pentru căile de atac pe cauzele civile, contencios administrativ, pentru contestațiile împotriva procesului-verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale, va conferi procesului de justiție un caracter eminamente comercial, impropriu justiției libere și echitabile”, notează CUB.

Potrivit formațiunii, autorii proiectului de lege sfidează bunul simț și nu se gândesc la oamenii care bat pragurile instanțelor de judecată și care vor fi supra taxați din rațiuni extrajudiciare și politice.

„Inițiativa legislativă a autorilor va limita semnificativ o normă constituțională fundamentală, care garantează cetățenilor accesul la un proces echitabil, făcându-l dependent de capacitățile financiare ale cetățeanului lezat în drepturi și va conduce la anularea de-facto a actului de justiție. Drept urmare, procesele în justiție vor deveni extrem de scumpe pentru cetățeni, iar calitatea și imparțialitatea actului de justiție, dar și reputația sistemului judecătoresc vor fi afectate puternic, mulți cetățeni vor fi nevoiți să renunțe a mai contesta în instanță abuzuri, sau alte acte reprobabile la adresa lor, din lipsă de bani” mai adaugă CUB.

De asemenea, formațiunea notează că, de exemplu, contestarea unui proces-verbal de contravenție administrativă, întocmit de către autorități, indiferent de suma sancțiunii, îl va costa pe contravenient câte 200 lei pentru fiecare instanță. Coaliția pentru Unitate și Bunăstare critică intențiile autorilor acestui proiect de lege și atenționează că accesul la justiție nu trebuie să fie un lux pentru cei care și-l pot permite, ci un drept garantat de Constituție tuturor cetățenilor.

„În loc să optimizeze actualul sistem de justiție, simplificând accesul liber la justiție, garantând un proces echitabil și drept, puterea politică de la Chișinău își propune să monetizeze adresările cetățenilor în justiție ca pe niște simple tranzacții de acumulare a resurselor la bugetul de Stat. Este o gravă eroare de judecată, o direcție prăpăstioasă pe care o condamnăm politic. CUB este de partea cetățeanului. Chemăm la solidaritate contra acestui proiect de lege pe toate asociațiile de profil din domeniu, care reprezintă astăzi avocați, judecători, executori judiciari, mediatori, dar și alte grupuri profesionale, care realizează consecințele inevitabile ale acestei inițiative” a conchis CUB.

Formațiunea i-a cerut majorității parlamentare PAS să renunțe la acest proiect de lege în lectura a doua și îndeamnă reprezentanții actualului legislativ să accelereze reformele veritabile în domeniul justiției, garantând cetățenilor o justiție corectă și imparțială, ”în spiritul și urmând normele fundamentale ale statului de drept, în conformitate cu așteptările cetățenilor și obligațiile pe care R. Moldova le are ca stat democratic, instalat pe traiectoria integrării europene”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *