Actualitate

CULMEA INJUSTIȚIEI LA MIEZUL NOPȚII! Alegerile locale n-au fost validate din cauza live-urilor pe Facebook

La două săptămâni după ce chișinăuienii l-au ales ca primar pe Andrei Năstase, justiția moldovenească nu a validat acest vot. Judecătoria Chișinău își motivează decizia prin faptul că ambii candidați care au acces în turul doi al alegerilor din 3 iunie, atât Ion Ceban, cât și Andrei Năstase, au îndemnat oamenii să iasă la vot în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, sfidând astfel legislația în vigoare. Menționăm că astfel de încălcări au avut loc și în cazul altor scrutine din R. Moldova, care au fost validate. În consecință, chișinăuienii au ieșit la protest, nemulțumiți că li s-au furat votul, iar analiștii politici afirmă că decizia instanței a spulberat principiul democrației în țară.

Judecătoria Chișinău nu a recunoscut legalitatea celor două tururi ale alegerilor locale pentru funcția de primar general al Chișinăului, care au avut loc pe 20 mai și 3 iunie. Hotărârea a fost pronunțată pe 19 iunie, noaptea, după câteva ore de dezbateri, la care presa nu a avut acces.

O judecătoare „de doi ani” a decis soarta Chișinăului

Scandaloasa decizie a fost luată de judecătoarea Rodica Berdilo. Aceasta are o experiență de muncă în sistemul judecătoresc de numai doi ani, iar numele său este legat și de alte hotărâri dubioase. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, se arată că magistrata le-a făcut dreptate unor foști procurori, care s-au judecat cu statul, solicitând pensii mai mari. Atunci ea a obligat Casa Națională de Asigurări Sociale să recalculeze pensia reclamanților.

Tot Rodica Berdilo a obligat Primăria Chișinău să-l repună în funcție pe Igor Gamrețchi, fostul şef al Direcţiei transport şi căi de comunicaţii, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în cazul licitaţiilor privind parcările cu plată din Chișinău, în dosarul în care fostul edil Dorin Chirtoacă figurează în calitate de inculpat.

Facebook-ul e de vină!

Potrivit deciziei motivate a Judecătoriei Chișinău, alegerile n-au fost validate, pentru că ambii candidați au făcut agitație electorală. În document se spune că Andrei Năstase, liderul PPDA, a făcut live-uri pe Facebook în ziua alegerilor și astfel a influențat alegătorii. „Aceste postări au fost vizualizate de 82 000 de ori, de 71 000 de ori, de 30 000 de ori și încă de multe ori. Respectiv, acestea au putut avea impact asupra rezultatelor alegerilor”, se arată în hotărârea semnată de Rodica Berdilo.
„Instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întrunirilor etc.”, se precizează în document.

Mai mult, potrivit deciziei motivate, „este evident că ambii concurenți electorali, în ziua alegerilor, au îndemnat alegătorii la vot și au admis acțiuni considerate de către instanța de judecată, în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile, ca fiind agitație electorală ilegală”.

„Poporul se ridică, să vă fie frică”

Imediat după anunțarea acestei decizii, primarul ales, dar nevalidat, Andrei Năstase, a spus că „avem de a face cu o mafie”. În opinia sa, această hotărâre a fost comandată de liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar judecătoarea Berdilo trebuie să facă pușcărie.
Năstase a contestat hotărârea la Curtea de Apel, iar, în ziua următoare, pe 20 mai, a îndemnat chișinăuienii să iasă la protest în fața Primăriei. „În joc este țara. Mă preocupă nu funcția, dar viitorul acestei țări. Dacă nu ieșim astăzi în stradă, acești indivizi ne vor călca în picioare. După ce ne-au furat miliardele, au decis să ne fure și votul”, a spus primarul ales. Și aliata sa, Maia Sandu, a criticat dur invalidarea alegerilor locale și, de asemenea, a încurajat ieșirea oamenilor în stradă.

În cele din urmă, în seara zilei de miercuri, sute de oameni s-au adunat în fața sediului Partidului Democrat, scandând lozinci împotriva liderului PD. La fața locului au fost mobilizați neîntârziat sute de polițiști. Mulțimea s-a deplasat apoi în Piața Marii Adunări Naționale, scandând: „Poporul se ridică, să vă fie frică”. Protestul, cu genericul „Până aici! Ne-am săturat!”, va continua și în zilele următoare.

Printre protestatari s-a numărat și fostul edil al Capitalei, Dorin Chirtoacă. „Așa cum au spus colegii de la PAS, PLDM și PPDA: Până aici. Ne-am săturat! E timpul să ieșim la proteste non-stop, iar această guvernare să-și dea demisia și să fie organizate alegeri anticipate”, a declarat ex-primarul.

Jocurile socialiștilor

Adversarul lui Năstase în cursa pentru fotoliul de primar, socialistul Ion Ceban, și alți colegi de-ai săi l-au acuzat anterior pe liderul PPDA că ar fi încălcat legislația electorală. Cu toate acestea, Ceban a dat asigurări că nici el, nici colegii săi, nu au solicitat ca alegerile să fie invalidate. Ba mai mult, acesta a afirmat că, odată ce vor fi făcute publice argumentele ce au stat la baza hotărârii judecătorești, se va adresa la Curtea de Apel, în speranța ca decizia să fie anulată.

Nici președintele țării, Igor Dodon, n-a stat deoparte. „Noi cunoaștem care sunt încălcările lui Andrei Năstase, dar care sunt încălcările lui Ion Ceban?”, a scris șeful statului pe Facebook, sugerând că instanța ar fi trebuit să-l declare învingător pe candidatul Partidului Socialiștilor, formațiune pe care Dodon o conduce de facto.

Reacția critică a Uniunii Europene

Rând pe rând, politicieni din afara țării și oficiali europeni și-au exprimat nedumerirea față de decizia Judecătoriei Chișinău în această privință. Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a arătat „extrem de îngrijorat” de situația creată. „Voința poporului trebuie respectată în fiecare societate care aspiră să fie democratică. Acestea sunt valorile europene”, a scris Michalko pe contul său de Twitter.

Ministrul Afacerilor Externe din România, Teodor Meleşcanu, a declarat că invalidarea mandatului lui Năstase „este un lucru foarte grav”. La rândul său, noul președinte al Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a menționat că, astăzi, R. Moldova este un „stat românesc capturat în afara UE”. „La Chișinău, se aplică principiul lui Stalin fără a mai mima nimic. Nu contează cine votează, contează cine numără voturile, iar cum rezultatul le este potrivnic, le invalidează”, a opinat Tomac. Și președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a scris pe o rețea de socializare, că „Andrei Năstase este primarul ales al Chișinăului și orice încercare de a împiedica respectarea voinței clare, exprimate de cetățeni, reprezintă un atac împotriva democrației”.

În același spirit critic, liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a spus că situația din țara noastră nu a fost niciodată mai rea ca astăzi. „Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului, rezultată dintr-o alegere democratică”, a menționat Daul într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul Cristian Preda a spus că situația de la Chișinău a fost abordată în cadrul Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European. Despre invalidarea alegerilor din capitala noastră s-a discutat și în Parlamentul României. Deputatul Constantin Codreanu a solicitat, în mod repetat, condiționarea sprijinului pentru R. Moldova, în contextul deciziei judecătoarei Berdilo.

PD nu se grăbește

Și Ambasada SUA la Chișinău a reacționat, catalogând hotărârea judecătorească drept „neașteptată” și „netransparentă”, iar reprezentanții Ambasadei Germaniei cred că Năstase ar trebui să-şi poată începe mandatul acum.

În altă ordine de idei, premierul Pavel Filip a respins speculațiile potrivit cărora liderul PD s-a implicat în această poveste, subliniind că o astfel de decizie nu este convenabilă guvernării. „Cui folosește o astfel de decizie în mod real? […] În următoarele zile urma să discutăm despre unele lucruri unde era vorba de sume mari de bani”, a declarat Filip miercuri, în debutul ședinței Executivului.

Iar purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a fost rezervat ca întotdeauna. El susține că respectiva decizie judecătorească este una sensibilă și nu e cazul să se grăbească pentru a veni cu o reacție avizată. Mai tranșant a fost democratul Sergiu Sîrbu care e precizat că PD nu s-a implicat în luarea acestei hotărâri și că „internetul a intrat în mințile oamenilor”.

Se adeveresc cele mai sumbre presupuneri despre R. Moldova

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că decizia Judecătoriei Chișinău confirmă cele mai sumbre presupuneri privind esența situației din R. Moldova. „Decizia este absolut disproporționată. Pentru că a făcut un apel cu privire la participarea activă la alegeri, maxim ce se putea întâmpla cu Năstase era să fie penalizat în conformitate cu prevederile codului contravențional”, consideră Nantoi.

„Pentru mine, personal, această decizie este un argument pentru a crede că alegerile libere și corecte în R. Moldova devin imposibile, dacă nu se vor schimba realitățile pe care le avem”, adaugă expertul. Prin urmare, el este de părere că acum totul depinde de cei 129 de mii de locuitori ai Chișinăului, cărora li s-a furat votul.

De aceeași părere este și Ion Tăbârță, comentator politic la IDIS „Viitorul”, care susține că nevalidarea alegerilor locale este o decizie gravă pentru democrația din R. Moldova. „Încălcări în procesele electorale au mai fost. Nu cred că neregulile depistate acum sunt atât de grave, ca să poată anula întregul scrutin electoral”, explică Tăbârță. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *