Timpul Liber

Cum alegem şi păstrăm bradul de Crăciun

Se apropie Crăciunul şi împreună cu el febra cumpărăturilor. Primul pe lista de cumpărături este bradul de sărbătoare, care pe lângă faptul că e un simbol al sărbătorilor de iarnă, mai are şi menirea de a umple casa cu o aromă proaspătă. 

Dacă aţi decis să optaţi pentru un brad viu în locul unui artificial şi doriţi ca el să ţină până la Sfântul Vasile, adică nu mai puţin de două săptămâni, atunci trebuie să alegeţi foarte atent brăduţul.

În primul rând, mărimea bradului trebuie să fie potrivită mărimii camerei în care va sta. Copacul trebuie să fie proaspăt. Un pom uscat, peste 2-3 zile, va începe să se scuture. Bradul proaspăt tăiat are ramurile elastice, greu de frânt, în comparaţie cu cele uscate, care pot fi rupte cu uşurinţă.

Pentru a nu deteriora pomul în timpul transportării spre casă, e de dorit să-l înfăşuraţi într-o pânză groasă sau să-l legaţi cu o frânghie.

Înainte de a-l instala pe plăcuţa de lemn, țineți-l în aer liber pentru câteva ore, de ex. la balcon. Apoi, curățați în jur de 8-10 cm din scoarţă de acuşoare și puneţi pomul într-o găleată cu apă. Pentru ca bradul să aibă o viaţă mai lungă, puneţi în apă o pastilă de aspirină, un pic de sare și o lingură de zahăr (puteți adăuga, de asemenea, o linguriţă de glicerină sau o linguriţă de îngrășăminte).
Pentru a maximiza durata de viață a pomului de Crăciun, puteți să-l plasaţi într-o găleată cu nisip umed. Nisipul trebuie udat la fiecare 1-2 zile.

Un pom mic de Crăciun, scos din grădină dvs., poate fi plantat într-o găleată și apoi adus în casă. De obicei, pomul se plantează chiar cu câteva zile înainte de sărbători, într-un vas destul de spațios. Rădăcinile trebuie abundent umezite, învelite într-o folie sintetică și acoperite cu mușchi sau cu turbă. Pentru a evita expunerea la temperaturi extreme, e bine ca un copac mai întâi să stea într-o sală răcoroasă, bine iluminată. Abia mai târziu, în ajunul sărbătorii, puţi schimba bradul în camera încălzită, unde va sta până la sfârşitul sărbătorilor.

Locul bradului trebuie să fie cât mai departe de calorifere, sobă sau cămin. E necesar ca spaţiul să fie cât mai des aerisit, iar rădăcinile bradului – bine umezite (muşchiul absoarbe repede apa, de aceea se consumă până la patru litri pe zi pentru întreţinerea lui).

După sărbători, bradul împreună cu vasul, se scoate afară, într-un loc ferit de vânt. Dacă vremea e caldă, atunci pomul se scoate din găleată şi se sădeşte direct în pământ. Dacă vremea e geroasă, atunci bradul se plantează în grădină în vasul său, şi se acoperă cu turbă, peliculă şi zăpadă. În pământ va fi plantat odată cu venirea primăverii.

Tipuri cunoscute de brazi

Molid canadian

Răspândeşte o aromă intensă, foarte plăcută, are o coroană bogată, ace scurte. Rămâne proaspăt pentru mult timp.

Pin

Are ace lungi şi frumoase. Rămâne proaspătă pentru mult timp.

Brad obişnuit

Cu toată comoditatea brazilor artificiali de Crăciun, totuşi cei naturali au avantajele lor. Ei creează o atmosferă plăcută în casă. Chiar dacă pomul a fost tăiat de multă vreme, el încă continuă să împrospăteze aerul și să umple casa cu oxigen. Acum puteţi găsi pe piaţă o selecție mare de brazi naturali crescuţi special pentru Crăciun. Chiar dacă nu sunt întotdeauna de cea mai înaltă calitate, sunt vii şi fac diferenţă.
Cum alegem un brad artificial

Dacă totuşi preferaţi brazii artificiali, înainte să procuraţi unul testaţi durabilitatea crengilor şi acelor . Peste un brad mai moale, treceţi cu mâna peste ramuri, iar un brad mai rigid se testează trăgând de ace. Ramurile unui brad de calitate trebuie să revină imediat la forma inițială, iar acele trebuie să rămână toate pe brad.

Cei mai comozi în utilizare, dar şi cei mai scumpi sunt brazii care se strâng ca o umbrelă. Alte tipuri se adună ramură cu ramură.
Atrageţi atenţie la materialul din care e fabricat bradul. Brazii cu ace confecționate din hârtie specială arată bine, însă nu „trăiesc” mai mult de trei ani. Cel mai durabil material pentru ace este PVC-ul.

Ţineţi minte că brazii de calitate inferioară pot elimina substanţe chimice nocive. Sub influenţa luminii, lumânărilor, acest efect negativ se poate intensifica, aşa că nu va fi de prisos să cereţi de la vânzător un certificat de calitate.

Pomul trebuie să fie rezistent la foc. Tehnologiile moderne contribuie la reducerea oricăror riscuri care ar duce la producerea unui incendiu. Un pom artificial de calitate înaltă este, de obicei, realizat din polimeri, cu adaos de substanțe speciale care previn izbucnirea focului. Reţineţi că pomii de Crăciun din hârtie se aprind repede şi ard bine.

În ziua de azi procurarea unui pom artificial de Crăciun nu e o problemă. Pe piaţă găsiţi brazi pentru toate gusturile, de orice calitate sau chiar culoare, cu jucării, conuri, zăpadă pe ramuri etc. De obicei, brazii sunt importaţi din Germania, Italia și Olanda, Taiwan, Thailanda și, desigur, din China – fiind şi cei mai ieftini.

Elena Sărăteanu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *