Cum învingem gripa? Sfaturi 100% eficiente
Reţineţi un lucru foarte important: acţiunile împotriva bolii nu depind absolut deloc de denumirea virusului. Fie că este vorba de gripa sezonieră, porcină, pandemică sau alte forme de gripă – nu contează.
Contează faptul că acesta este un virus, că se transmite pe cale aerogenă şi că afectează organele respiratorii. De aici rezultă şi acţiunile noastre concrete.
Profilaxia gripei
1. Nu există remedii pentru profilaxia gripei. Nici usturoiul, nici ceapa, nici mixturile sau pastilele nu sunt în stare să vă protejeze de viroze respiratorii în general şi de gripă în particular. Toate aceste metode tradiţionale reprezintă doar o calmare a propriului sistem nervos.
2. Sursa virozei este omul. Cu cât mai puţini oameni sunt în jur, cu atât mai mici sunt şansele de îmbolnăvire. Carantina este cea mai eficientă metodă de luptă cu epidemia!
3. Omul bolnav trebuie să poarte mască medicală pentru a nu-i molipsi pe cei sănătoşi. Picăturile sale de salivă vor rămâne pe mască şi virusul nu se va răspândi.
4. Spălaţi mâinile cât mai des, iar dacă nu aveţi această posibilitate, folosiţi soluţii dezinfectante şi şerveţele umede. Pe perioada epidemiei ar fi bine să renunţaţi să strângeţi mâna celor din jur şi să evitaţi utilizarea bancomatelor: banii sunt de asemenea un mijloc de transmitere a viruşilor.
5. Nimeni nu interzice plimbările în aer liber pe timp de epidemie: o simplă plimbare nu vă poate îmbolnăvi. Ce trebuie să evitaţi este aglomeraţia.
6. Este important să menţineţi o temperatură optimă în încăperea în care petreceţi mult timp: temperatură de circa 20°С şi umiditate de 50-70%. Este de dorit, de asemenea, să spălaţi podeaua şi să ştergeţi praful mai des: în perioada rece a anului caloriferele usucă aerul, ceea ce contribuie la răspândirea virozelor. E important să menţineţi mucoasa nasului umedă: aceasta va fi o barieră împotriva oricărui virus. Puteţi cumpăra nişte picături speciale cu apă de mare din farmacie, fie le puteţi prepara de sine stătător. Este suficient să dizolvaţi 1 linguriţă de sare obişnuită într-un litru de apă fiartă şi să turnaţi soluţia într-o sticluţă. Vă recomand să spălaţi şi să umeziţi nasul astfel cât mai des!
Tratarea gripei
1. Trebuie să vă îmbrăcaţi călduros, dar în cameră să fie răcoare şi umiditatea să fie ridicată: temperatură de circa 20°С, umiditate de 50-70%. Spălaţi şi umeziţi podeaua şi aerisiţi încăperea.
2. Nu vă impuneţi să mâncaţi! Dacă vă este foame e mai bine să alegeţi ceva uşor, lichid, bogat în glucide.
3. Este important să consumaţi mult lichid! Puteţi bea ceai, compot, sucuri şi apă minerală.
4. Trebuie să umeziţi nasul cu soluţie de sare şi să-l spălaţi des.
5. Dacă aveţi febră limitaţi-vă la paracetamol sau ibuprofen, în nici un caz nu luaţi aspirină.
6. Virozele nu se tratează cu antibiotice. Aceste medicamente cresc riscul ca boala să dea complicaţii!
7. Nu luaţi nici un fel de expectorante fără prescripţia medicului!
În ce cazuri trebuie să chemaţi urgent medicul
1. Dacă pierdeţi cunoştinţa.
2. Dacă aveţi spasme.
3. Dacă vă vine greu să respiraţi.
4. Dacă simțiți undeva o durere acută.
5. Dacă aveţi dureri de gât fără a avea guturai.
6. Dacă aveţi dureri de cap şi vomă.
7. Dacă aveţi gâtul inflamat.
8. Dacă aveţi eriteme sau alte pete ciudate pe corp.
9. Dacă aveţi febră de 39°С, care nu scade după o jumătate de oră de la consumul de medicamente antifebrile.
10. Dacă febra este însoţită de frisoane, paliditate şi transpiraţie.
11. Dacă după 4 zile nu sunt îmbunătăţiri vizibile, apelaţi neapărat la medic! Doar un specialist va putea prescrie un tratament corect.
Cazurile grave de obicei sunt datorate faptului că bolnavii nu apelează la timp la un medic.
Timpul.md via perfect-ask.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!