Moldova

Cum își pregătește R. Moldova viitorii pacificatori

Reprezentanți de la Ministerul Apărării menționează că această operațiune este o premieră absolută pentru R. Moldova. Tinerii au fost selectați în baza mai multor criterii: experiență în domeniu, pregătire tactică, teoretică, fizică și psihologică. Puțini dintre noi își imaginează cum sunt antrenați acești militari pentru a atinge randament maxim. Citiți mai jos cum și unde sunt pregătiți pacificatorii moldoveni, care sunt condițiile de trai, ce mănâncă și ce îi motivează să-și dorească o carieră în acest domeniu.

Șeful statului şi Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti a declarat anterior că Republica Moldova și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini comunitatea internațională în eforturile sale de instaurare a unui climat de pace și destindere la nivel global. La plecare, președintele le-a ordonat tinerilor să-și îndeplinească misiunea și datoria cu cinste, onoare și profesionalism.

Doritori de a merge în Kosovo au fost mulți, însă au fost selectați doar cei mai buni militari. Toți 41de ofițeri și subofițeri se vor afla în acea zonă de conflict șase luni. Pentru fiecare zi, militarii vor fi remuneraţi cu 50 de dolari, adică 1.500 de dolari pe lună.

Până să plece într-o asemenea misiune, militarii sunt pregătiți într-un regim special. Tinerii din Batalionul 22 de menținere a păcii care au rămas acasă spun că visează și ei să plece într-o asemenea misiune. Într-o vizită de studiu am avut posibilitatea să discutăm cu mai mulți dintre ei.

Selectați 41 de militari din 150 de candidați

Comandantul interimar al Batalionului 22, locotenentul-colonel Mircea Bujor povestește că cel mai important criteriu de selectare a militarilor care au plecat a fost experiența acumulată pe parcursul anilor. Bujor spune că tinerii au participat atât la instruiri pe teritoriul țării, cât și în Germania, Macedonia, Ucraina sau România.

„Pregătirile militarilor au început încă în luna iunie a anului trecut. Atunci se discuta despre posibilitatea de a participa la acțiuni militare de menținere a păcii în Kosovo. Acolo militarii trebuie să se stabilească și să aibă grijă de punctele de control și de trecere. Această misiune le va oferi băieților posibilitatea de a obține o experiență nouă. Toți militarii care au plecat în această misiune au peste doi ani de practică în acest domeniu. Ne bucură faptul că între militari permanent există o concurență constructivă. Toți își doresc să fie cei mai buni, iar atunci când apare posibilitatea de a pleca într-o misiune sunt selectați cei care fac față tuturor cerințelor. Spre exemplu, cei 41 de militari au fost selectați din 150 de candidați”, punctează locotenent-colonelul.


Militarii din Batalionul 22 de Menținere a Păcii ascultă ordinile superiorilor

Mulți militari rămân să lucreze în bază de contract

În același timp, Vasile Pugăcescu, comandantul Companiei II de Infanterie Motorizată, mărturisește că secretul succesului militarilor moldoveni sunt instruirile pe poligoane, ședințele tactice de menținere a păcii, pregătirea fizică și disciplina.

„După ce urmează un anumit curs, fiecare militar este verificat și la final susține un test. Militarii care au plecat în Kosovo trebuie să fie gata pentru orice situație neprevăzută, de aceea la selecție s-a pus accentul pe pregătirea psihologică. Personal nu văd niciun fel de riscuri la care s-ar supune militarii acolo. La fel, nici nu cred că ei vor întâmpina dificultăți pentru că au fost bine instruiți, iar acum în Kosovo este liniște. Vârsta tinerilor care au plecat este între 22 și 27 de ani. La noi toți militarii din batalion doresc să plece într-o misiune reală și asta mă bucură”, subliniază Pugăcescu.

La rândul său, comandantul a participat la 23 de aplicații naționale și internaționale. Cea mai lungă deplasare a avut-o în ianuarie curent în Germania. Acolo a învățat cum să pregătească efectivul ce urma să plece în Kosovo.

Superiorii din cadrul Batalionului 22 de Menținere a Păcii spun că acesta este unicul din țară care pregătește militari pentru acest tip de misiuni. Ei evidențiază că mulți dintre cei care termină serviciul militar obligatoriu, la scurt timp revin și încep să activeze în bază de contract. Programul de muncă a acestora este de la 8.00 până la 17.00. Salariul unui începător constituie 3200 de lei, în timp ce un comandant de grupă câștigă circa patru mii de lei.

„Tindeți să fiți bărbați adevărați”

Tudor Sărăteanu este un militar de 21 de ani care activează în bază de contract în același batalion. Tânărul este din orașul Chișinău și spune că de mic și-a dorit să ajungă militar și să aibă o carieră în domeniu.

„Armata este un lucru important pentru fiecare dintre noi. Toți trebuie să-și îndeplinească datoria față de țara în care s-au născut. Aici avem un program foarte încărcat și asta mă bucură pentru că doar așa vom deveni mai puternici și mai pregătiți. Am revenit în armată pentru că aici este o echipă de profesioniști de la care am ce învăța. Toți suntem o familie unită. Părinții sunt mândri de mine, iar dacă voi merge într-o misiune internațională de menținere a păcii, ei oricum mă vor susține”, povestește emoționat sergentul inferior Sărăteanu.

Tânărul își dorește ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este armata pentru un stat și să aprecieze eforturile militarilor. Iar celor care nu doresc să facă armata Tudor le sugerează să fie mândri că s-au născut aici și totodată mereu să tindă să fie bărbați adevărați.


Etajul unde sunt cazați militarii din Campania 2, Infanterie Motorizată. De pod sunt agățate mai multe tăblițe pe care scrie: „Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă-te ce poți face tu pentru țară”

„Armata mi-a schimbat atitudinea și comportamentul”

Un alt tânăr care recent a terminat serviciul militar în termen și activează acum în bază de contract este caporalul Dumitru Popescu. Tânărul de 21 de ani știe că va avea aici un salariu stabil și este mulțumit.

„Am decis să rămân în armată, fiindcă îmi doresc să realizez mai multe lucruri importante în viață. Activitatea noastră este orientată spre asigurarea dezvoltării și prosperării țării în care trăim. Cât am trăit în cazarmă m-am simțit foarte bine. Am avut condiții de trai decente, mâncare gustoasă și suficientă. Părinții și-ar face griji dacă ar trebui să plec într-o misiune de pace peste hotare, dar ei au încredere în mine și știu că voi face față, indiferent de situație. Celor care se gândesc să nu facă serviciul militar le-aș recomanda să mediteze mai mult. Mie, spre exemplu, armata mi-a schimbat atitudinea față de viață, dar totodată și comportamentul, în general”, subliniază mândru caporalul Popescu.

Bunicul și tatăl l-au făcut să îndrăgească armata

Soldatul Victor Țulan își satisface serviciul militar în termen și în luna aprilie va avea un an de când a fost încorporat în armată, însă tânărul a decis să rămână și mai departe în armată.

„M-am adaptat foarte repede aici. Nu am avut nici o clipă dubii atunci când a trebuit să vin în armată. Cei care m-au motivat au fost bunelul și tatăl. Ambii au făcut serviciul militar și m-au făcut să înțeleg cât de important este acest lucru. Visul fiecărui militar din batalionul nostru este să ajungă într-o misiune de pacificare peste hotare. Pentru aceasta mai avem mult de muncit și încă multe de învățat, dar sper că vom face față”, povestește cu entuziasm soldatul Țulan.


Cazarma Batalionului 22 de Menținere a Păcii. Paturile unde dorm militarii

Pe tot parcursul serviciului militar Victor a trăit în cazarmă și s-a simțit destul de bine. Potrivit lui condițiile de trai sunt bune, iar bucatele sunt gustoase și servite la timp.

Cantina Batalionului 22. Bucătarul de serviciu demonstrează că în cratiță se gătește cu adevărat carne. Lucrătorii cantinei la fel sunt militari. Zilnic aici muncesc mai mult de 10 oameni. Pe tot parcursul zilei, la un anumit interval de timp, tinerii dezinfectează încăperea

Meniul militarilor din Batalionul 22 de Menținere a Păcii din capitală este elaborat pentru o săptămână întreagă și conține diferite produse și feluri de mâncare. În ultimele cinci zile, militarii au mâncat carne de pasăre, salată de roșii, ciorbă de legume, pește prăjit, cartofi înăbușiți, pilaf cu carne de porc, gulaș din carne de vită, salată de varză, pârjoale, supă de mazăre, terci din grâu, ceai, compot, pâine, unt și altele. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *