Cum pregătim copilul pentru prima vizită la dentist
La o primă întâlnire, dentistul va examina dintîi copilului tău, va verifică primele semne de degradare sau boală a gingiei şi va discuta cu el despre igiena orală.
Vrei ca prima întâlnire a copilului tău cu medicul dentist să fie un succes? Dr. Andra Custura îţi prezintă şapte sfaturi pentru o primă vizită încununată de succes.
1. Începe devreme
Colegiul Medicilor Dentişti din România recomandă ca bebeluşii să vadă un medic dentist în termen de şase luni de la primul dinte apărut sau până la vârstă de un an, oricare dintre acestea survine mai întâi. "O mulţime de părinţi sunt surprinşi când aud că trebuie să meargă cu copilul atât de devreme la dentist, însă dintîi de lapte durează în unele cazuri, până la 12 sau 13 ani, aşa că trebuie să se stabilească obiceiuri orale bune cât mai devreme", a explicat dr. Andra Custura.
O vizită timpurie da medicului dentist oportunitatea de a învaţă părinţii şi copiii cum să se spele în mod corespunzător pe dinţi şi cum să aleagă alimentele bune pentru sănătatea orală. Copiii care încep cât mai devreme să meargă la dentist au o probabilitate mult mai mare să evite problemele dentare pe viitor.
2. Examinează copilul acasă
Copilul se va simţi mult mai confortabil să aibă dintîi examinaţi la un cabinet stomatologic, dacă a experimentat deja acest lucru acasă. Fă-ţi timp pentru a-i observă dintîi, gingia şi limba în mod regulat.
”Acest lucru poate fi dificil la un bebeluş, dar încearcă să utilizezi tehnică genunchi-pe-genunchi: Stai faţă în faţă cu un alt adult cu genunchii atingandu-se şi pune copilul în poală celeilalte pesoane pentru a avea acces mai uşor la gură copilului. La această vârstă, chiar dacă el nu are dinţi, ar trebui să îi ştergi gingiile uşor cu o compresă curată şi umedă, după mese. Poţi, de asemenea, stimula gură cu o perie mică, moale. Toate aceste activităţi îl vor pregăti pentru un consult profesionist”, adaugă dr. Custura.
3. Adu-ţi copilul la programarea ta cu stomatologul
Poţi veni împreună cu copilul la propriile consultaţii dentare, pentru a-l familiariza cu împrejurimile şi personalul. Dar, mai întâi, ia în considerare acest lucru: eşti de acord să împărţi medicul dentist cu micuţul tău sau ar fi mai potrivit un medic dentist pediatru care este specializat în tratarea micilor pacienţi? Este cabinetul medicului tău dentist confortabil pentru un copil? Simţi anxietate atunci când vizitezi cabinetul stomatologic? Dacă acesta este cazul, poate că ar fi o idee bună să nu îţi supui copilul fricilor tale.
4. Pregăteşte-l de acasă pentru vizită la dentist
Înainte de prima programare la dentist, vorbeşte cu copilul şi explică-i la ce să se aştepte în cuvinte pe care el le înţelege şi care nu-l sperie. Spunându-i medicul dentist va "numără" sau "se va uită" la dinţi lui este mai bine decât să-i sugerezi că are o gură bolnavă.
5. Programează întâlnirea la o ora bună pentru copil
Asigura-te că întâlnirile cu medicul dentist ale copilului sunt stabilite la o ora potrivită, când acesta este odihnit şi într-o stare de spirit bună. "Copiii au perioade de comportament bun sau capricios în diferite momente ale zilei, de aceea nu ai vrea să-l aduci atunci când îi este foame sau este obosit. Din motive evidente, evita să îi dai cafeină sau zahăr înainte de vizită. Şi dacă poţi, ar fi bine să ajungi puţin mai devreme, pentru a permite copilului să se joace în sala de aşteptare şi să se înveţe cu mediul înconjurător", spune dr Andra Custura.
6. Adoptă o atitudine optimistă
Nu trebuie să fie foarte pozitiv, dar păstrează o atitudine optimistă atunci când vorbeşti despre dentist în ziua vizitei. Tratează întâlnirea că pe ceva simplu, de rutină şi pozitiv. "Dacă faci asta, copilul tău va avea o atitudine mult mai detaşată faţă de dentist şi de întreagă experienţă dentară", spune dr. Custura. Pentru un plus de confort îi poţi aduce jucăria lui preferată,pe care el o alege.
7. Trebuie să ştii şi când să renunţi
În ciuda eforturilor tale, este normal că bebeluşii de vârstă de un an să fie agitaţi sau supăraţi în cadrul vizitei la medicul dentist. În cele mai multe cazuri, este posibil să treacă. Dar dacă el nu se opreşte din plâns, nu forţă problema. E mai bine pentru toată lumea dacă laşi puţin timp să treacă şi apoi să mai încerci încă o dată.
sursa: perfecte.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!