Cum recunoşti şi cum învingi depresia (I)
Peste aceste stări psihicul este obişnuit să treacă doar în timp şi cu foarte mare dorinţă de revenire la viaţa reală. Din păcate, de la aceste dezamăgiri frecvente şi până la depresie nu este o cale foarte lungă. Dacă aceste stări sunt neglijate complet, dacă apar în mod repetat şi din ce în ce mai des, rezultatul nu este deloc îmbucurător. Depresia nu apare în urma unei singure cauze. De cele mai multe ori ea este rezultatul combinării mai multor cauze şi simptome. Oricare ar fi cauza, depresia nu este doar o stare de spirit. Ea este conectată cu schimbările psihice care au loc la nivelul creierului și cu un dezechilibru al eurotransmiţătorilor. La instalarea depresiei contribuie atât perturbările biochimice care au loc la nivelul creierului, cât şi cauzele psihologice sau sociale. Persoanele care au o personalitate fragilă, cele care percep acut stresul cotidian, cele care au trecut prin evenimente negative sunt predispuse depresiei. Primul episod depresiv se produce ca o reacţie la un eveniment de viaţă negativ. Dacă nu se acordă atenţie acestei stări, episoadele se pot repeta fără nicio cauză aparentă.
Cum recunoşti depresia?
Este destul de simplu să recunoşti semnele depresiei, dar este destul de greu să accepţi realitatea.
Dereglarea somnului
Dacă începi să nu dormi o mare parte din noapte, să ai fel de fel de gânduri care te neliniştesc sau chiar dacă te trezeşti în mod repetat la aceeaşi oră a nopţii, poţi trage un semnal de alarmă. Imediat ce ai constatat aceste dereglări, chiar dacă ţi se pare că nu ai motive de îngrijorare, ia masuri de prevenire a acestor stări.
Refuzul de a te hrăni
Lipsa poftei de mâncare este unul dintre semnele depresiei. Dacă ai această problemă de o perioadă mai mare de timp şi dacă este asociată şi cu alte simptome, atunci trebuie să începi să faci investigaţii.
Greutate oscilantă
Acest simptom este în legătură directă cu pofta de mâncare. Dacă aceasta nu mai există, atunci scade şi greutatea. În alte situaţii, persoanele care au simptome depresive încearcă să suplinească lipsurile cu fel de fel de delicatese. Normal că în această situaţie kilogramele în plus îşi vor face simţită prezenţa.
Starea de moleşeală
Atunci când oboseala nu este motivată de activităţile cotidiene, se poate vorbi de un alt simptom al depresiei. Această „carenţă” de energie te poate afecta atât fizic, printr-o stare de epuizare continuă, care te împiedică să rezolvi sarcinile de la serviciu sau problemele personale, cât şi social, prin neglijarea persoanelor apropiate. De aici şi până la izolarea socială nu mai este decât un singur pas.
Dezinteres faţă de propria persoană
Chiar dacă persoana care suferă de depresie a fost mereu cochetă, odată instalat episodul, dezinteresul pentru îngrijire începe să scadă. În general, femeile nu mai au dispoziţia necesară pentru a-şi îngriji corpul şi părul, iar atunci când vine vorba să iasă din casă, nu mai au interesul să poarte haine care să le avantajeze.
Sensibilitate accentuată
Persoanele care trec prin episoade depresive sunt predispuse să plângă foarte uşor şi fără prea mari eforturi. Dacă la început aceste stări pot să apară doar dacă există un motiv întemeiat, în timp lacrimile pot curge foarte uşor şi fără prea multe motive.
Toate aceste semne sunt puse pe seama oboselii sau a stresului, sau poate chiar şi pe seama unor carenţe de minerale din organism. Evident că într-o primă fază fiecare persoană are tendinţa de a fugi la medicul generalist, apoi la un laborator pentru a face un set de analize. Dar ce te faci în momentul în care acestea sunt în limitele normale, iar medicul îţi spune că din acest punct de vedere nu sunt probleme? În acest moment, trebuie să recunoşti că ar fi bine să ceri şi părerea unui psihoterapeut.
(Va urma)
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!