Război

Cum să contracarezi influența propagandei prin citirea știrilor – Analiză

Există tehnici simple de contracarare a propagandei Kremlinului și de învățare a culturii media. Primul lucru care trebuie făcut este de a antrena gândirea critică. Irina Sedova, analist la Grupul pentru Drepturile Omului din Crimeea, a declarat astăzi, 14 decembrie, pentru postul de televiziune FREEDOM TV.

“Trebuie să antrenezi acest obicei, ca pe un sport, trebuie să îți antrenezi gândirea critică. Dacă citești o știre care te-a afectat foarte tare, trebuie să închizi știrea pentru o vreme și să te gândești: A – cine a scris știrea și B – cu ce scop. Și dacă incluzi aceste două teste simple, când începi să verifici cine a scris știrea, cine a fost primul care a postat-o, dacă urmărești acest lanț, foarte des ajungem la un cont bot sau la o presă falsă”, a explicat ea.

Analistul a remarcat că foarte des chiar și jurnaliștii ucraineni cad în capcana unui astfel de truc.

“Ei pot reposta niște canale Telegram ‘Nezygar’. Acum câțiva ani a existat un astfel de personaj din Rusia, pe care toată lumea l-a repostat, au crezut în mesajul său. Așadar, trebuie să verificăm sursa originală și apoi să ne gândim – de ce a scris sursa originală știrea respectivă? A relatat doar situația sau poate că a avut alt scop? Și când îți pui aceste două întrebări simple, neîncrederea ta în știri devine din ce în ce mai puternică, iar unele știri încetează pur și simplu să te mai afecteze, pentru că le respingi deja, înțelegi că nu sunt nimic, că provin dintr-o sursă necunoscută, cu scopul evident de a te enerva, de a pune în discordanță refugiații cu nerefugiații, sau europenii cu ucrainenii. Toate aceste lucruri sunt foarte ușor de…”, a spus Sedova.

Ea a subliniat că, atunci când citești știrile, trebuie doar să îți oprești emoțiile.

“În faptul că fluxul de informații este foarte mare și că oamenii care sunt infractori încearcă tot timpul să pună mâna pe creierul și pe emoțiile tale pentru a-ți transmite un anumit tip de mesaje”, a rezumat Sedova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *