Sănătate

Cum să ne protejăm eficient împotriva soarelui?

Din cauza numărului din ce în ce mare de cazuri de boli de piele cauzate de radiaţiile solare Comisia Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la importanța unei protecţii adecvate împotriva soarelui şi atrage atenţia asupra următorului fapt: cremele solare nu sunt decât o modalitate de a ne proteja de radiaţiile solare, nu singura!

Vestimentaţia din materiale naturale (rochii lungi, cămăşi), pălăriile, ochelarii de soare, umbrelele nu trebuie neglijate.
Pentru a uşura misiunea de căutare a cremei prefecte, loţiunile cu SPF au noi etichete ce indică clar nivelul de protecţie: „protecție scăzută” (SPF 6 şi 10), „protecţie medie” (SPF 15, 20, 25), „protecţie ridicată” (SPF 30, 50), „protecţie foarte ridicată” (SPF +50), iar etichetările gen: „ecran solar total” sau „protecţie totală” sunt interzise. Nicio crema nu are aceste efecte!

Pentru o vacanţă reuşită şi fără arsuri solare este indicat să respectăm câteva reguli de bază:
– Evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf, de obicei între 11.00 şi 15.00;
– În cazul în care nu este posibil să vă adăpostiţi de soare, acoperiţi-vă;
– Folosiţi produse de protecţie solară care protejează atât împotriva radiaţiilor ultraviolete (UV, UVB);
– Evitaţi expunerea directă la soare a bebeluşilor şi a copiilor mici;
– Aplicaţi cantităţi suficiente de produse de protecţie solară. Aplicarea corectă a produsului este la fel de importantă ca şi alegerea produsului.
Pentru a atinge nivelul de protecţie indicat de „factorul de protecţie solară”, trebuie aplicată o cantitate de 2mg/cm². Aceasta reprezintă aproximativ 36 de grame (6 linguriţe pline) de crema de protecţie solară pentru un corp de adult. În prezent, consumatorii folosesc de obicei numai aproximativ o jumătate din această cantitate.

Pentru a menţine protecţia, crema trebuie aplicată din nou aceeași cantitate după înot, activităţi sportive sau după ştergerea cu prosopul.

Csid.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *