Cum să-ți protejezi copilul de frig când îl scoți afară
Evită schimbările bruște de temperatură
Având în vedere că pielea celui mic este mai sensibilă, indicat este să nu-l expui la diferențe mari de temperatură. Cu atât mai mult cu cât el riscă să răcească dacă îl scoți afară atunci când este transpirat sau când este încălzit. Pentru a limita aceste variații puternice, bine este să nu menții o temperatură prea ridicată în casă sau în mașină, potrivit www.doctissimo.fr. Amintește-ți că în camera în care stă copilul este bine să menții temperatura între 19 și 22 de grade. Indicat este și să alegi haine cât mai confortabile atunci când îl scoți afară, haine care să îi permit libertate de mișcare.
Îți protejezi copilul de frig cu haine din țesături moi
Așa cum frigul și diferențele mari de temperatură pot afecta pielea, același efect îl au și hainele din materiale mai aspre sau cele care nu permit pielii să respire. Cel mai bine alegi pentru copil haine din țesături moi, cum este bumbacul. Indicate pentru cel mic sunt și hainele din lână, ale căror țesături sunt la fel de fine ca și cele din bumbac. Acestea nu numai că sunt o bună barieră împotriva frigului, ci ajută la menținerea unei temperaturi optime la nivelul pielii, evitând astfel supraîncălzirea.
Mai multă atenție la zonele care sunt expuse frigului
Mai ales dacă obișnuiești să scoți copilul afară chiar și atunci când temperaturile sunt mai scăzute, bine este să ai grijă nu doar la hainele pe care le alegi să le poarte, ci și la zonele corpului care sunt mai expuse frigului, cum este cazul mâinilor, al feței. Poți să aplici pe pielea celui mic o cremă care să aibă o consistență mai grasă (cum sunt uleiurile/unturile pentru corp, cele special create pentru copii), care să ofere protecție împotriva frigului. Acestea ajută pielea să nu fie afectată (să devină roșie, să apară mâncărimi la nivelul ei). De ajutor în astfel de cazuri sunt și încălțămintea, fularul sau mănușile din materiale care nu numai că permit pielii să respire, ci și care mențin căldura corporală.
Asigură-te că hainele se potrivesc
Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când alegi hainele cu care scoți copilul afară când temperaturile sunt scăzute este mărimea acestora. Și asta deoarece hainele care sunt mai mici pot afecta circulația sângelui, iar mâinile și picioarele copilului se mențin reci. În schimb, dacă hainele sunt cu o mărime mai mare (alese poate pentru a oferi mai mult confort copilului) nu ajută la menținerea căldurii corporale. Iar acest lucru nu este de dorit, mai ales că cei mici pierd mai rapid căldura decât adulții.
Nu uita să iei haine de schimb
Dacă este fascinat de jocul prin zăpadă, este bine să te asiguri că ai niște haine de schimb la tine, mai ales că există riscul ca cel mic să se ude. Faptul că mănușile sau pantalonii s-au udat nu înseamnă neapărat că trebuie pus capăt distracției. Îl poți schimba în mașină sau în alt loc unde este mai cald, după care joaca poate continua în voie. Nu ezita să pui tot timpul în geanta cu care obișnuiți să ieșiți afară o pereche de mănuși în plus, alte șosete, o pereche de pantaloni, o bluză, dar și altă căciulă.