Externe

Cum și-a dat Kremlinul cu stângul în dreptul când a fost întrebat de instalarea unor sisteme Pantsir în Moscova

​Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că toate întrebările jurnaliștilor ruși despre instalarea unor sisteme de apărare aeriană în Moscova trebuie redirecționate către ministerul Apărării, deși tocmai comentase despre alte probleme militare.

Amintim că joi pe rețelele de socializare au apărut fotografii care arată că pe acoperișul unor clădiri mai înalte din capitala rusă au fost urcate sisteme antiaeriene Pantsir, un astfel de sistem fiind instalat inclusiv pe acoperișul sediului ministerului rus al Apărării.

Întrebat despre acest lucru vineri, în timpul conferinței sale zilnice de presă, Dmitri Peskov le-a răspuns jurnaliștilor că:

„Aici vreau să vă redirecționez complet către ministerul nostru al Apărării. Ei sunt responsabili pentru asigurarea securității țării în general și a capitalei în special”, potrivit TASS.

„Este mai bine să întrebați despre toate măsurile care se iau acolo, la Ministerul Apărării”, a sfătuit purtătorul de cuvânt al lui Putin, după ce a fost întrebat dacă măsura a fost luată deoarece autoritățile se așteaptă la atacuri asupra orașului, inclusiv cu drone.

Kremlinul joacă ping pong cu întrebările incomode

De altfel, aceasta nu este prima oară când Peskov refuză să comenteze asupra unor probleme militare delicate, redirecționând întrebările incomode către ministerul rus al Apărării, care însă își organizează briefingul zilnic despre evoluția „operațiunii militare speciale” fără presă.

Însă în ceea ce privește alte subiecte tot legate de războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, Dmitri Peskov nu are probleme în a le răspunde jurnaliștilor ruși.

El a făcut acest lucru chiar în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o astăzi, vorbind înainte de formularea acestei întrebări despre „spirala ascendentă” a războiului din Ucraina și „implicarea în creștere” a NATO în acesta.

„Până acum vedem că [războiul] se dezvoltă într-adevăr într-o spirală ascendentă. Vedem implicarea în creștere indirectă și uneori directă a țărilor NATO în acest conflict. Auzim declarații care indică dominația absolută a voinței politice și creșterea continuă a acestei implicări”, a declarat el după ce jurnaliștii l-au întrebat dacă se poate spune că s-a trecut într-un nou punct de escaladare.

Dmitri Peskov vorbește de „amăgirea” din Occident

Peskov a adăugat că țările occidentale se „amăgesc dramatic” în ceea ce privește „posibilitatea ca Ucraina să aibă un fel de succes pe câmpul de luptă” și că vor ajunge să regrete „de mai multe ori” această amăgire.

Comentariile sale au venit la o zi după ce Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a vorbit în premieră despre posibilitatea unei înfrângeri în Ucraina.

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional ar putea declanșa un război nuclear”, a scris acesta joi pe canalul său de Telegram, adăugând că „puterile nucleare n-au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor”.

Știrea cu răspunsul lui Peskov vizavi de montarea sistemelor de apărare Pantsir în Moscova a devenit în mai puțin de o oră cel mai citit material de pe TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *