Cum va fi vremea pe 5 iunie?
Pentru susţinătorii lui Dorin Chirtoacă, Barometrul Opiniei Publice a constituit un impuls neaşteptat. Nu voi repeta cifrele, cert este că Dorin Chirtoacă se află pe primul loc în preferinţele alegătorilor, Igor Dodon pe locul al doilea, iar restul candidaţilor se găsesc în urmă rău de tot, la foarte mare distanţă. Dorin Chirtoacă a cumulat cele mai multe intenţii de vot – însă se pare că nu poate câştiga alegerile pentru Primăria Chişinăului din primul tur. Unii analişti şi-au exprimat părerea că în turul al doilea va câştiga candidatul cu cele mai multe voturi cumulate în primul tur. Îmi permit să nu fiu de aceeaşi părere: Dorin Chirtoacă va primi în primul tur multe voturi din partea simpatizanţilor PLDM. Iar aceştia vor fi mobilizaţi în faţa urnelor pentru a vota în favoarea candidaţilor PLDM la Consiliul local. Întreaga campanie a PLDM este centrată în jurul Consiliului local din Chişinău. Însă, în turul al doilea, Dorin Chirtoacă va rămâne fără sprijinul simpatizanţilor PLDM, care nu vor mai fi aşa de motivaţi să meargă la vot.
Sprijinul lui Vlad Filat pentru Dorin Chirtoacă a fost unul masiv. Şi-a retras propriul candidat, ceea ce pentru structura egoistă a politicienilor de pretutindeni din această lume constituie un fel de sacrificiu suprem. În rest, Vlad Filat şi PLDM nu par să se fi spetit cu sprijinirea lui Dorin Chirtoacă – ceea ce pare absolut de înţeles din punctul de vedere al oricărui partid politic care doreşte să acapareze puterea. Dorin Chirtoacă trebuie să facă într-un fel să se folosească de această trambulină a simpatizanţilor PLDM care vor veni o singură dată să-l voteze. Cheia victoriei constă în mobilizarea tinerilor la vot. Ştiu, s-a mai spus acest lucru. Ce nu s-a spus este că pentru ziua votului previziunile meteorologice sunt favorabile mersului la scăldat, ieşitului la frigărui. Pe scurt: 5 iunie va fi o zi frumoasă şi călduroasă, care mai degrabă va îndemna la o ieşire în aer liber. În ce măsură se poate conta pe o mobilizare la vot a tinerilor?
Rămân fără răspuns şi alte întrebări. De exemplu, sondajele de opinie semnalează faptul că echilibrul politic din viitoarele consilii locale va fi extrem de asemănător cu cel din Parlament. Ceea ce face necesară o extindere a acordului AIE şi la nivelul consiliilor locale, în cazul în care se va dori aşa ceva. Deocamdată nimeni nu a deschis subiectul acesta, al extinderii colaborării AIE şi la nivelul consiliilor locale. Se pare că în Republica Moldova nu funcţionează sistemul „ne înţelegem, pornim la vânătoare şi apoi împărţim prada”. Mai degrabă merge sistemul „fiecare vânează ce poate şi la sfârşit mâncăm la aceeaşi masă, dar fără să împărţim între noi”. Vânătorii din vremurile apuse ştiau că singuri nu puteau prinde decât iepuri – pentru a doborî mamutul trebuiau să colaboreze.