cum vom putea călători, de la Londra la New York, doar într-o oră
De la Londra la New York într-o oră? Avionul hiperspațial denumit Stargazer ar putea transporta în curând pasageri peste Atlantic la viteze amețitoare, de trei ori mai rapid decât Concorde, scrie dailymail.co.uk
Sună ca un vis prea frumos pentru a fi realitate pentru oamenii și femeile de afaceri moderni de astăzi. Însă călătoriile navetiștilor peste Atlantic ar putea fi scurtate de opt ori, datorită unui nou avion de linie „hipersonic” aflat în lucru.
O companie aerospațială din Texas numită Venus Aerospace lucrează la un avion cu reacție numit Stargazer, împreună cu motorul care îl va propulsa. Stargazer va fi „hipersonic” – ceea ce înseamnă că poate călători la o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului – și va zbura, de asemenea, mai sus decât alte aeronave.
Dacă va fi autorizat pentru călătorii comerciale, avionul în valoare de 33 de milioane de dolari ar putea parcurge o distanța dintre Londra și New York în mai puțin de o oră – de aproximativ trei ori mai rapid decât Concorde și de cinci ori mai rapid decât viitorul avion al NASA care a fost supranumit „Fiul lui Concorde”.
La evenimentul Up Summit din Bentonville, Arkansas, de săptămâna trecută, Venus Aerospace a prezentat motorul care va propulsa avionul său Stargazer pe cer. Se numește Venus Detonation Ramjet 2000 lb Thrust Engine, cunoscut și ca „VDR2”.
Andrew Duggleby, co-fondatorul Venus Aerospace, a declarat că motorul va permite o ‘revoluție în zborul de mare viteză’. ‘Acest motor face din economia hipersonică o realitate’, a spus Duggleby, care a fondat compania în 2020.
De șase ori viteza sunetului
Potrivit Venus Aerospace, VDR2 poate atinge viteze de Mach 6 sau de șase ori viteza sunetului. Acest lucru l-ar face oficial „hipersonic”, care este nivelul de deasupra „supersonicului” (care depășește viteza sunetului – Mach 1 sau 767mph).
Când va fi gata, VDR2 va alimenta dronele de mare viteză, precum și Stargazer, pentru a cărui construcție compania a strâns 33 de milioane de dolari. VDR2 a fost deja testat cu succes într-o dronă mică la începutul acestui an, iar acum compania are în vedere un al doilea test cu dronă în 2025.
Venus Aerospace a publicat deja imagini conceptuale ale Stargazer, dar nu este clar cât de aproape este de construirea unui prototip de dimensiuni echivalente. Dacă Stargazer va deveni realitate, va fi primul avion comercial care transportă pasageri cu o viteză mai mare decât cea a sunetului de la Concorde încoace.
Pensionat în urmă cu peste 20 de ani, Concorde zbura la o altitudine maximă de 18.300 metri. Potrivit Venus Aerospace, viitorul său avion nu numai că va fi mai rapid, dar va zbura mai sus – până la 33.528 de metri.
Avionul va decola cu ajutorul motoarelor tradiționale cu reacție, dar odată ce va ajunge la o altitudine suficient de mare, va trece la VDR2, care utilizează rachete și un „ramjet”. Ramjeturile sunt un tip de motor cu reacție care „respiră aer” și care utilizează mișcarea înainte a motorului pentru a comprima aerul care intră.
La fel ca pasagerii Concorde de acum aproape un sfert de secol, pasagerii Stargazer vor fi suficient de sus pentru a vedea curbura Pământului. Acest lucru se întâmplă atunci când orizontul este mai degrabă o curbă ușoară decât o linie dreaptă.
Venus Aerospace colaborează cu compania Velontra din Ohio, care furnizează tehnologii pentru arme hipersonice, pentru a da viață avionului.
Abia așteptăm să ne apucăm de treabă, să facem primul avion să zboare și, în cele din urmă, să perfecționăm un concept de motor care a trăit mai mult în manuale, dar niciodată ca o unitate de producție în aer”, a declarat Eric Briggs, directorul de operațiuni al Velontra.
Stargazer ar putea să nu fie gata înainte de noul avion al NASA, numit X-59, care există ca prototip. X-59 este capabil să navigheze cu 937 de mile pe oră, ceea ce este mai rapid decât viteza sunetului, dar nu la fel de rapid ca Stargazer.
O altă nouă aeronavă supersonică supranumită, de asemenea, fiul lui Concorde – Boom Supersonic’s Overture – se pregătește, de asemenea, pentru zborul său de debut.
Motivele dispariției vechiului Concorde
În mare parte din cauza zgomotului pe care îl producea, Concorde a fost limitat în mare parte la zborurile peste Atlantic, respectiv Paris – New York și Londra – New York.
Legendarul avion a fost primul avion supersonic din lume și a funcționat timp de 27 de ani, dar a fost reținut la sol în octombrie 2003. De atunci, niciun guvern sau producător nu a reușit să lanseze un avion comercial care să poată călători cu o viteză mai mare decât cea a sunetului.
Multe dintre motivele dispariției Concorde au fost costurile ridicate ale combustibilului, îngrijorarea cu privire la zgomotul său și preferința pentru tarife mai mici în detrimentul vitezei. Cu toate acestea, Concorde nu a fost primul avion care a depășit bariera sunetului; această performanță a fost reușită de Bell X-1, pilotat de Chuck Yeager, în octombrie 1947.
Avionul propulsat de un motor rachetă, proiectat și construit în 1945, a atins o viteză de 700 mile (1 127 kilometri) pe oră.
Cat va costa un bilet?