Actualitate

Curtea Constituțională: Legea nu conține o definiție legală clară a atributelor și simbolicii naziste

Deputatul PLDM Ștefan Creangă a solicitat Curții să se pronunțe asupra articolul 1 lit. b) din Legea nr. 54 privind contracararea activităţii extremiste, care definește noțiunea și formele de activitate extremistă, una dintre acestea fiind propagarea şi demonstrarea în public a atributelor sau a simbolicii naziste, a unor atribute sau simbolici asemănătoare, pînă la confundare. Creangă susține că sintagma „a unor atribute sau simbolici asemănătoare, pînă la confundare” de la art. 1 lit. b) al legii menționate nu este suficient de clară și previzibilă și aduce atingere libertății de exprimare, astfel fiind încălcate articolele 23, 32 și 54 din Constituție.

În urma examinării sesizării, plenul Curții a constat că sintagma „simboluri naziste sau asemănătoare până la confundare” nu corespunde condițiilor de claritate a legii, iar potrivit jurisprudenţei Curţii Europene o normă este accesibilă şi previzibilă numai atunci când este redactată cu suficientă precizie.

Curtea a subliniat că în lipsa indicării precise în articolul 1 lit.b) din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 a listei sau a noțiunii care constituie atribute și simboluri naziste, prevederile acestuia devin imprecise și neclare, astfel încât nu permit cetățenilor să înțeleagă care simboluri sunt interzise, care sunt asemănătoare cu cele naziste și în același timp acordă instanțelor judecătorești o marjă de discreție extrem de largă în aplicarea acestora.

De asemenea, Curtea a reținut că lipsa clarității atributelor sau a simbolicii naziste, a atributelor sau simbolicii asemănătoare, până la confundare, cu cele naziste constituie o restrângere a libertății de exprimare, fapt contrar articolelor 23, 32 și 54 din Constituție.

Magistrații CC au declarat neconstituţional punctul b) al articolului 1 din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 privind contracararea activității extremiste. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *