Economie

Curtea de Apel de la Paris salvează Republica Moldova: Statul nu-i va plăti firmei „Energoalians”, în spatele căreia ar sta Veaceslav Platon, 50 de milioane de dolari pentru o schemă din domeniul energetic

Curtea de Apel de la Paris a anulat marți, 10 ianuarie 2023, decizia din luna octombrie 2013 a Arbitrajului de la Paris, prin care Republica Moldova a fost obligată să achite despăgubiri de circa 50 de milioane de dolari firmei „Energoalians” din Ucraina, în spatele căreia era controversatul Veaceslav Platon, dar şi succesorilor acesteia.

Curtea de Apel de la Paris a lăsat, astfel, în vigoare verdictul Curţii de Justiție a UE din 2 septembrie 2021, prin care a decis că o creanță rezultată dintr-un contract de furnizare a energiei electrice nu poate fi calificată drept investiție, deoarece nu este asociată „unei activități economice”, scrie Ziarul Național.

Vă amintim că, pe 25 octombrie 2013, un arbitraj comercial internațional de la Paris a dispus despăgubirea companiei ucrainene „Energoalians” cu 47 de milioane de dolari pentru energia electrică în valoare de 22 de milioane de dolari pe care ar fi livrat-o încă în anii 1998 – 2000 întreprinderii „Moldtranselectro” din Republica Moldova. Între timp, suma crescuse cu alte câteva milioane de dolari.

În ianuarie 2021, o decizie a Curții Districtuale Columbia din SUA a permis companiei din Ucraina să înceapă procesul de urmărire a proprietăților Republicii Moldova de pe teritoriul SUA. Firma își revendica o datorie ajunsă la 58 de milioane de dolari și a fost deținută de un tânăr de 24 de ani din Zaporojie care, în 2019, era în căutarea unui loc de muncă, dezvăluia anterior RISE Moldova.

Anterior, aceeași datorie au încercat s-o încaseze alte cinci companii din Insulele Virgine Britanice, Ucraina și Marea Britanie. Cel puțin două dintre ele erau conectate la controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, astăzi fugar la Londra, după ce a fost eliberat din arest în vara anului 2021 la indicația procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procesul dintre Republica Moldova și „Energoalians” (în unele documente apare ca „Energoalians TOV”, „Energoaliance” sau „Energoalliance”) a fost inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS „Moldtranselectro” a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie de circa 196 de milioane de lei, lucru negat de autoritățile de la Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *