Eveniment

Curtea de Apel recunoaşte că ASAC a încălcat legea în dosarul curselor aeriene spre Antalya

Curtea de Apel a recunoscut drept ilegal refuzul Administraţie de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC) de a permite companiei aeriene Moldavian Airlines de a efectua curse charter Chişinău-Antalya-Chişinău în vara anului trecut. Instanţa a recunoscut că art. RACAZ 150, alin.2 din Reglementarea Aeronautica RAC-AZ (Autorizarea zborurilor) spre care face trimitere ASAC contravine legii. Potrivit acestuia, orice companie care doreşte să efectueze trei sau mai multe zboruri pe o anumită cursă în decursul a treizeci de zile trebuie să ceară permisiunea companiei Air Moldova înainte de a obţine autorizarea. Curtea de Apel a solicitat ASAC să abroge respectiva prevedere anticoncurenţială şi să emită permisiunea pentru lanţul de zboruri charter conform cererii depuse de Moldavian Airlines în martie 2011. 

Solicitat de TIMPUL, directorul interimar al Autorităţii Aviatice Civile (fosta ASAC), Vladimir Cebotari, a observat că decizia Curţii de Apel vine în contradicţie cu o decizie a Curţii Supreme de Justiţie din 2010 care stabileşte că spre Turcia nu pot fi efectuate mai mult de 14 frecvenţe pe săptămână, aşa cum prevede un memorandum semnat în 2007 între autorităţile euronautice din R. Moldova şi Turcia. TIMPUL precizează că în memorandum e vorba de curse regulate, nu de cele sezoniere (charter). "Aşteptăm nota explicativă a Curţii de Apel. Decizia nu este irevocabilă şi poate fi contestată în CSJ", a declarat Vladimir Cebotari.

Amintim că anul trecut, Moldavian Airlines, cea mai mare companie aeriană privată din Republica Moldova, nu a reuşit să obţină autorizaţia din partea ASAC (în prezent AAC) de a efectua zboruri charte spre Antalya. Directorul general al companiei Moldavian Airlines, Nicolae Petrov, a acuzat ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor de obstrucţionarea concurenţei şi protejarea companiei de stat Air Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *