Economie

„Dacă vreți, vă dau otravă din Ucraina!”

Nu am și nici n-am avut niciodată ceva împotriva comercializării legumelor, fructelor și altor produse străine pe piața noastră. Mă rog, m-aș bucura și eu dacă aș afla că, într-o bună zi, voi găsi la vitrinele magazinelor noastre ceapă verde sau uscată, usturoi, mere, pere, struguri, de origine autohtonă, păstrate în frigidere, nu însă produse alterate sau genetic modificate, care, de obicei, se vând pe piața de la Chișinău, aduse din țări străine de cele mai multe ori prin contrabandă.

De obicei, la Piața Centrală din Chișinău, precupeții se află în partea de jos, dinspre strada Tighina. Mai sus, spre strada Armenească, vând, ca întotdeauna, producătorii noștri sau rudele acestora. Sunt legume crescute în serele de la Dubăsarii Vechi, Criuleni, Molovata, Băcioi sau alte localități din preajma orașului. Adică, sunt fermierii băștinași, pe care ne străduim să-i promovăm. Alta e situația, atunci când cobori în partea din vale a pieței. Aici și prețurile sunt mai usturătoare. Nu-i vorbă, precupeții, în principiu, sunt amabili, dar nu-s lipsiți nici de simțul umorului. Bunăoară, când îi întrebi de unde sunt roșiile sau castraveții, ei îți răspund cu subînțeles: „Dar de unde ați dori să fie?”.

Așa cum știam, fiecare precupeț ascunde originea mărfii pe care o vinde la Chișinău. Nu știm cu ce se ocupă agențiile de protecție a consumatorului, însă, dacă ar da câte o raită prin piețele de la noi, ar avea destul de lucru.

La Piața Centrală am dat de o femeie care vindea verdețuri din Italia. Doamna Maria mi-a povestit că, de obicei, procură marfa de la piața en-gros din strada Albișoara, de unde poți lua tot ce-ți dorește inima. Potrivit ei, dacă nu ai reușit, dis-de-dimineață, poți lua produse și de la cea Centrală, dinspre strada Armenească. „Am diferite verdețuri: rucola (unul dintre cele mai benefice zarzavaturi pentru sănătate), chinza, lola roșie, lola verde, spanac și alte delicii din bucătăria italiană. Ne bucurăm că, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori, suntem asaltați de restaurantele din Chișinău. Un kilogram de rucola, de exemplu, costă circa 300 lei”, ne-a mai spus vânzătoarea.

Am mers mai departe. Roșiile, castraveții, mărarul, pătrunjelul – toate de origine turcească. Am ajuns până la peștele proaspăt. La un moment dat, am întrebat de unde este. Răspunsul a fost același: „De unde doriți!”.

În centrul pieței, o precupeață striga întruna: „Luați otravă! Vă dau otravă!”, „De unde-i ea?”, o întreb. „Din Ucraina”, îmi răspunde femeia.
Așa a fost, așa este, pe piața noastră moldovenească. Mâncăm cartofi și mere din Polonia, roșii și castraveți din Turcia, precum și alte fructe și legume asiatice.

Solicitat de TIMPUL, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, ne-a spus că așa este de obicei în timpul iernii – pe piața noastră apar mai multe legume și fructe de origine străină. „Totul depinde de sezon. Când va veni primăvara, vom avea toate legumele de care avem nevoie. Noi încurajăm fermierii care construiesc sere. Însă nu putem lupta cu piața. Mai cu seamă că ne dorim să pătrundem pe cea europeană”, ne-a mai declarat ministrul Agriculturii.

Am părăsit piața, iar vocea femeii care vindea otravă îmi tot răsuna aievea. „Luați otravă! Vă dau otravă din Ucraina!”…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *