Daţi culturii ce este a culturii, şi ministerului ce este al ministerului
Ministrul susţine că edificiile sunt doar date în arendă, pentru a fi restaurate. Cunosc însă practica firmelor private de la noi. Mai toate edificiile istorice care au nimerit pe mâna acestora au fost schimonosite şi transformate în clădiri kitsch-oase, hidoşenii împodobite cu termopane. Cele care nu puteau suferi modificări, fiindcă erau declarate monumente istorice, au fost îngrădite şi lăsate în paragină, până se vor dărâma sub greutatea anilor şi vor lăsa loc legal pentru încă un hotel de lux, restaurant de elită, centru comercial ş.a.m.d. Aşa se întâmplă şi cu edificiul istoric din strada Mateevici, colţ cu Puşkin. Clădirea a fost îngrădită şi lăsată să se ruineze, deşi cu ceva timp în urmă reprezenta un cenaclu cultural pentru tinerii pasionaţi de muzică, literatură şi alte forme de artă. Se pare că nimeni nu vrea ca tinerii să fie pasionaţi de cultură în ţara asta, ci mai degrabă de business. Bişniţarii, şmecherii şi afaceriştii au devenit elitele culturale ale acestui stat, nu artiştii, poeţii şi scriitorii. Aşa că Ministerul Culturii se pare că nu mai are nimic cu cultura, ci doar cu afacerile.
Dacă accesăm pagina Ministerului Culturii în general, s-ar putea să ne punem mâinile în cap. Pe mine m-a interesat din start în ce proiecte culturale a fost implicat Ministerul Culturii în 2012. La categoria activitate/festivaluri, pagina oficială a ministerului ne informează despre: „Cântecele Credinţei, Speranţei şi Iubirii – Victoria 672” şi a „Concursului literar pentru copii şi tineret, consacrat victoriei asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial”. Am rămas perplex, adică tinerii poeţi şi scriitori sunt antrenaţi în a scrie compuneri şi poezii la tema „Victoria asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial”. Şi asta se întâmplă în anul 2012, când s-au împlinit 21 de ani de independenţă. E mai ceva ca în Uniunea Sovietică, domnule ministru, serios! Astfel de concursuri vor forma nu ziarişti, scriitori şi poeţi, ci scribi de partid, lachei de curte cu peniţa în mână.
În rest, la categoria activitate/festivaluri nu întâlnim nimic pe pagina Ministerului Culturii. Asta e singura mostră de cultură susţinută de ministru. Gurile rele ar spune că nici nu prea s-au întâmplat evenimente culturale în Moldova anului 2012. Însă vreau să le contrazic, s-au întâmplat. Personal, îmi amintesc de Festivalul de Animaţie „Anim’est”, Festivalul de Scurtmetraje „Future Shorts”, „BITEI 2012”, Festivalul de filme documentare „Cronograf 2012” şi recent, Festivalul de muzică jazz „Ethno Jazz Festival”. Astea sunt doar câteva din care le-am reţinut, însă au fost mai multe. Aş vrea să-l întreb pe domnul ministru care a fost implicarea Ministerului Culturii în aceste evenimente? Din câte ştiu, aceste evenimente culturale s-au petrecut mai mult datorită sponsorilor, decât datorită ministerelor. Sau Ministerul Culturii se implică doar în lupta cu fascismul?
Dacă oamenii de cultură de la noi ar rămâne cu nădejdea la Ministerul Culturii, cu siguranţă vom avea doar festivaluri anti-fasciste şi pro-eliberatoare. Aşa că, aduc mulţumiri cordiale Ministerului Culturii, pentru că nu s-a implicat şi nu a discreditat adevăratele evenimente culturale care s-au petrecut în Moldova anului 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!