Economie

De câte acțiuni dispune președintele băncii MAIB

Mai mult ca atât, încetul cu încetul situația se schimbă: acei care timp de câteva săptămâni au fost învinuiți precum că ar fi „raideri”, ies în fața presei fără nicio teamă și răspund la cele mai incomode întrebări, oferind astfel și poziția lor față de incidentul produs. Banca, însă, continuă să scrie comunicate, în care cuvintele-cheie sunt „ raider”. 

Astfel, unul din noii acționari MAIB, compania „Diarstamia Management Limited”, care deține 4,99 la sută din acțiuni, a învinuit conducerea băncii de limitarea drepturilor și încercarea de a ațâța un scandal internațional intenționat. Despre acest lucru a vorbit reprezentantul companiei, Vitalie Chebanu, precizând în cadrul unei conferințe de presă că tranzacția a fost una corectă și transparentă.

Cu toate acestea, banca nu permite accesul la documentele financiare și a subliniat într-un comunicat de presă de un „nou atac raider”, deși Chebanu afirmă că ce se întâmplă acum nu este un atac raider, întrucât există un acord între cumpărător și vânzător. „Astfel, scopul conducerii băncii este de a nu permite accesul noului acționar la documentele financiare, dividende sau alte drepturi, în conformitate cu legea”, a spus Chebanu.
Reticența băncii de a organiza adunarea generală a acționarilor, inițiată de către micii proprietari (fiecare nu deține mai mult de cinci la sută de acțiuni din întreg pachetul), este clară. Se mizează pe scaunele superioare ale MAIB, care la o examinare mai aprofundată, sunt de asemenea acționarii ai instituției menționate.

Este foarte curios că numărul acțiunilor, deținute de către familia Vrabie, este cu o treime mai mare decât permisiunea Băncii Naționale. Astfel, dacă ne conducem după documentul de mai jos:

maib.md 

Natalia Vrabie deține 4, 99 la sută din acțiuni, adică acțiuni care nu necesită autorizație de la Banca Națională. Soțul ei, Trofim Vrabie – 1,11 la sută din acțiuni, iar cei doi fii, Maxim și Iulian, câte 0,24 la sută și 0,17 la sută din acțiuni. În total, cifra se ridică la 6,5 la sută de capital autorizat.
Cu alte cuvinte, dorind să verifice dacă noii acționari sunt afiliați, deși deocamdată nu are nicio dovadă în acest sens, conducerea băncii ar putea să ajungă în vizorul organelor de control.

Se pare că, înțelegând că echipa actuală managerială pierde controlul asupra băncii, conducerea a fixat organizarea generală a acționarilor la sfârșitul lui octombrie, cu toate că noii acționari au propus data de 28 iunie. Căci a sta la cârma celei mai mari bănci din țară încă trei-patru luni este un moft foarte scump.

Sursa: VoxPublika

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *