Afaceri

De ce „1+1” nu este egal cu doi

„Se mişcă greu acest program. Din octombrie 2010 nu s-a finanţat nimic. Programul e o cursă pentru cei care au câştigat cu greu banul peste hotare … Pentru a putea obţine 200 de mii de lei de la stat trebuie să investeşti 400 de mii de lei proprii, dar nu 200 de mii (precum anunţau programul şi cei de la ODIMM). Dacă ai doar 200 de mii trebuie să mai împrumuţi încă 200 de mii de la cineva, apoi faci investiţia … Şi chiar dacă statul îţi va rambursa 200 de mii, va trebui să scoţi banii din compania creată pentru a întoarce banii, căci banii se restituie nu investitorului, ci companiei nou-create”, scrie un cititor pe forumul timpul.md.

Analistul economic Vlad Bercu, preşedintele Asociaţiei jurnaliştilor economişti, crede că aceste nemulţumiri apar din cauză că nu s-a explicat corect chiar de la bun început cum decurge acest program, întrucât iniţial s-a vorbit că fiecare leu al agentului economic va fi suplinit cu un leu al statului, dar de fapt ceea ce promite statul sunt nişte subvenţii obişnuite post-investiţionale. „Cum spunea un om de afaceri la Forul European: birocraţii scriu legi pentru birocraţi, iar sectorul privat trăieşte cu alte realităţi. Este adevărat că statul încearcă să vadă ce face omul şi cum gestionează banii, dar îl bagă în încurcătură în cazul în care omului nu îi merge afacerea. Trebuie să îşi asume şi statul un risc”, a subliniat Vlad Bercu. El a ţinut să sublinieze că statul nu ar trebui să fie un aventurier atunci când este vorba de investiţii. „Statul are toate instrumentele pentru a evalua perspectivele unei afaceri, reprezentanţii săi acordă consultanţă şi lesne ar putea face anumite prognoze, iar o sumă de 200 de mii de lei ar fi foarte necesară solicitantului chiar din start, dacă toate detaliile unui plan de afaceri sunt puse la punct”, a menţionat analistul. Cât priveşte faptul că până în prezent niciun antreprenor nu a fost finanţat, Vlad Bercu spune că de vină este ori birocraţia, ori guvernul care nu are bani. „Iar dacă bani lipseau chiar de la bun început, de ce au mai fost semnate contractele cu solicitanţii de suport în afacere?”, se întreabă acesta.

În ciuda acestor blocaje şi nedumeriri logistico-informaţionale, autorităţile spun că programul este realizat fără dificultăţi şi că rezultatele sunt peste aşteptări. Potrivit viceministrului Economiei, Octavian Calmâc, până acum nu a fost finanţată nicio afacere, deoarece linia de finanţare era stipulată în Legea bugetului pentru 2011 care a fost adoptată la sfârşitul lunii martie. Abia acum urmează a fi realizate investiţiile. „Sunt bani proveniţi din buget, prin urmare, criteriile de selecţie sunt dure. Vor fi finanţate doar proiectele care sunt viabile sută la sută. Nu este un element birocratic, este o chestiune ce ţine de concurenţă”, a declarat Octavian Calmâc. Cât priveşte metoda de finanţare, viceministrul a subliniat că principiul de bază al programului rezidă din cerinţele ţărilor donatoare. „Întâi faci dovada investiţiilor şi numai după asta poţi să-ţi restitui o parte din ele, pentru că e vorba de grant din partea statului şi apar reguli cărora oamenii trebuie să se conformeze. În caz contrar, nu vor beneficia de aceste resurse. Statul nu va merge pe calea alocării de resurse, ca mai apoi să nimerească în situaţia în care să umble şi să caute unde şi cum a fost făcută investiţia de către solicitant”, conchide viceministrul Economiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *