Actualitate

De ce au fost revocați ambasadorii R.Moldova la București, Bruxelles și Vilnius

Astfel, Ambasadorii din România – Mihai Gribincea, din Belgia, Luxemburg și NATO – Iurie Reniță și din Lituania – Valeriu Frija urmează să fie revocați din funcție pentru că au fost delegați pe baza unui mandat politic. Cei trei diplomați ar fi fost propuși de Partidul Liberal, motiv pentru care sunt acum retrași, au explicat pentru Deschide.MD sursele diplomatice. „Diplomații numiți de PL urmează să fie înlocuiți cu diplomați de carieră, neafiliați politic. Ca exemplu a fost dat domnul ambasador Frija, care ar fi rudă cu liderul PL, Mihai Ghimpu. Cât despre domnul Gribincea, sursele noastre spun că este socotit ca un profesionist bun, motiv pentru care ar fi invitat să accepte o funcție în MAE, iar în următorul ciclu sa meargă ca diplomat de carieră și nu desemnat politic.

Luni, 30 octombrie, ZDG scria, pe surse, că ambasadorii R. Moldova în România, în Belgia, Luxemburg și NATO, precum și cel din Lituania, ar putea fi rechemați în următoarele zile. Potrivit unui proiect MAEIE, Ion Stavilă ar fi fost acreditat în România, Lilian Darii – în Belgia și la NATO, iar Sergiu Mihov- în Lituania.

Prin urmare, în cel mai apropiat timp urmează a fi revocați actualii ambasadori ai R. Moldova: din România – Mihai Gribincea, din Belgia, Luxemburg și NATO – Iurie Reniță, din Lituania – Valeriu Frija.

A doua zi, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Excelența Sa Mihai Gribincea, și Excelența Sa Iurie Reniţă, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Luxemburg și NATO, au confirmat pentru Deschide.MD faptul că li s-a cerut agrement pentru alte persoane care vor fi delegate în funcția lor.

Totodată, vom aminti că, la începutul acestui an, Igor Dodon a cerut revocarea ambasadorului moldovean la București, Mihai Gribincea, după ce acesta a declarat, la Digi24, că sunt experți care consideră că decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu ar putea fi declarat neconstituţional.

La scurt timp după demersul lui Dodon, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova, se anunța că Prim-ministrul Pavel Filip a primit demersul prezidenţial privind propunerea de revocare a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, domnul Mihai Gribincea, însă șeful Executivului nu va da curs acestei solicitări, transmite Deschide.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *