Social

De ce călăreții moldoveni sunt izolați între hotarele țării?

Sportivii noștri nu au dreptul să meargă cu caii peste hotare, întrucât țara noastră nu este membră a Asociației Veterinare din Europa. Cu toate acestea, mulți copii continuă să practice acest sport și speră că lucrurile se vor schimba.
 
Potrivit datelor din arhivă, Școala Republicană Specializată de Hipism și Pentatlon a fost deschisă în anul 1956, înainte fiind acolo o fermă de vite și o vilă care aparținea unui boier. Mai târziu, acest loc a fost și piață agricolă.

Această bază sportivă se află la ieșirea din capitală, în direcția orașului Orhei. Dacă anul trecut majoritatea cailor de aici erau doar piele și os, acum am găsit niște animale frumoase. În prezent, în școală sunt instruiți 140 de copii. Aceștia achită câte 250 de lei lunar și se antrenează zilnic. Înmatricularea în cadrul instituției este permisă de la 10 ani.

Fiecare sportiv trebuie să aibă calul care i se potrivește

Ana Kovtiuh are 13 ani și practică hipismul mai bine de doi ani. Tânăra spune că îi place la nebunie acest sport și vine la antrenament din plăcere. Părinții o susțin și îi respectă alegerea. Aceștia i-au cumpărat echipamentul care costă câteva sute de euro. „Mă antrenez aici în fiecare zi, câte 45 sau 60 de minute. Antrenamentul poate dura și mai puțin, dacă reușesc să fac toate exercițiile corect. Uneori mă rețin mai mult, pentru că învăț procedee noi”, povestește sportiva.


Ana Kovtiuh la antrenamet 

În acești aproape trei ani, Ana s-a antrenat cu diferiți cai. Fata spune că antrenorii încearcă să-i găsească fiecărui sportiv calul care i se potrivește cel mai bine. „Se vede dintr-o parte când călărețul și calul arată bine împreună. Contează foarte mult atitudinea ta față de animal”, subliniază tânăra.

Rodul antrenamentelor zilnice se văd la competiții, susțin sportivii. Ana Kovtiuh mărturisește că a participat pentru prima dată la un turneu acum o săptămână și a fost foarte aproape să urce pe podium, însă nu i-au ajuns câteva zecimi. Tânăra și-a propus să se antreneze mai mult pe viitor și speră să obțină rezultate mai bune. Acum nu se gândește la perspectivă, știe doar că-i place acest sport și îl face cu plăcere.

La început i-a fost frică

Alături de Ana se antrenează zilnic și Evelina Redica. Tânăra are 16 ani, dintre care ultimii cinci i-a petrecut alături de cai. Sportiva spune că hipismul implică și multe dificultăți, de exemplu este complicat să lucrezi cu un cal nou sau să depășești frica de la început. „Este important ca între călăreț și animal să existe o comunicare. Dacă ei nu se înțeleg, nu are rost să lucreze împreună”, spune Evelina.


Evelina Redica și calul Iliada

Pentru echipamentul ei, dar și al calului pe nume Eliada, părinții Evelinei au cheltuit aproape 1000 de euro. Sportiva zice că participă de câțiva ani la competiții și a obținut rezultate bune. „Din păcate avem turnee doar la noi în țară și așa e greu să faci performanță”, a conchis adolescenta.

Dorește să devină maestru în sport și antrenoare

Alina Darii este o altă fată care face hipism. Copila are doar 13 ani, dar practică acest sport de jumătate de viață. După cum spune ea, ambii părinți muncesc în acest domeniu și de când era mică a fost printre cai. „În toți acești ani am înțeles că, pe lângă faptul că hipismul este un sport frumos, este și periculos. La vârsta de șapte ani am căzut de pe cal și am avut comoție cerebrală, dar de atunci n-am mai avut accidente de acest fel. Mai mult sunt expuși riscului începătorii. Odată cu anii vine și experiența, iar atunci când un cal se agită știi cum să-l stăpânești”, povestește Alina.


Alina Darii și calul Gapon 

Adolescenta vrea să devină mai întâi să candideze pentru maestru în sport, ulterior să devină maestru în sport, iar după – să ajungă antrenoare. Pentru aceasta, fata se antrenează din greu, iar la ultima competiție a ocupat locul întâi atât la proba de dresaj, cât și la cea de sărituri.

Oxana Darii, mama Alinei, dar și antrenoare de hipism spune că pentru ca un sportiv să obțină rezultate bune, trebuie să aibă și un cal bine pregătit. Prin urmare, antrenoarea a comunicat că întâi de toate sunt pregătiți caii, iar când aceștia sunt gata să iasă în teren începe și pregătirea călărețului. „La competiții 50 de procente din succes îl constituie calul, iar celelalte 50 le constituie măiestria sportivului”, a specificat antrenoarea.

Școala trebuie renovată

Petru Moisei, directorul interimar al școlii de hipism din Chișinău, povestește că instituția pe care o conduce are nevoie de o reparație generală. Prin urmare, potrivit lui, în acest an statul le-a alocat puțin peste cinci milioane de lei pentru reconstrucția manejului de iarnă, unde în perioada rece se antrenează copiii. Directorul se arată încrezut că, până la sfârșitul anului curent, încăperea va fi renovată. Totodată, Moisei spune că în anul 2015 reprezentanții statului i-au promis că vor mai aloca încă trei milioane de lei pentru reconstrucția a două grajduri unde se adăpostesc caii. Directorul recunoaște că în țară sunt tineri care ar putea avea rezultate foarte bune la competiții internaționale, însă din motiv că R. Moldova nu este membră a Asociației Veterinare din Europa, aceștia rămân acasă.

Potrivit specialiștilor, un cal care practică hipismul ajunge la cea mai bună pregătire la vârsta de 10 ani, iar la 17 ani aceștia de regulă își încheie activitatea. În privința călăreților, antrenorii spun că nu există o vârstă minimă sau maximă. De aceea, atâta timp cât persoana poate să-și mențină echilibrul pe cal, poate practica acest sport.


Una dintre cele mai mici sportive de la școala de hipism

La Școala Republicană Specializată de Hipism și Pentatlon din Chișinău sunt 41 de cai. Pentru întreținerea unui animal, statul cheltuiește anual circa 25 de mii de lei, alți 34 de cai întreținuți de stat se află la școala de hipism din Ungheni. Pentru hrănirea și îngrijirea cailor doar în anul 2014 Ministerul Agriculturii a alocat puțin peste 800 de mii de lei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *