Economie

De ce China nu poate risca să-l ajute pe Putin

Din punct de vedere al comerțului, este clar, după convorbirea e aproape două ore a lui Biden cu Xi de vineri, după care Casa Albă a confirmat că sancțiunile împotriva Chinei reprezintă o opțiune, că Beijingul are o de făcut o alegere cu o miză extrem de mare.

În pofida legăturilor comerciale în creștere cu Asia de Sud-Est și a unei economii care a devenit tot mai puțin dependentă de comerț în ultimul deceniu, interesele economice ale Chinei rămân puternic orientate către democrațiile occidentale, arată datele comerciale analizate de Reuters.

Economic vorbind, Beijingul nu prea are de ales

Potrivit analiștilor, a fi de partea aliatului politic Rusia ar avea puțin sens economic pentru China, deoarece Statele Unite și Uniunea Europeană consumă în continuare mai mult de o treime din exporturile chineze.

"În ceea ce privește chestiunea pur economică, dacă China ar trebui să facă o alegere – Rusia versus toți ceilalți – vreau să spun că pentru China este clar ce trebuie să facă, deoarece este atât de integrată cu toate aceste economii occidentale", a declarat Chad Bown, cercetător senior la think tank-ul Peterson Institute for International Economics, cu sediul la Washington, care urmărește îndeaproape comerțul cu China.

Lovirea Beijingului cu tipul de sancțiuni economice de amploare care au fost impuse Rusiei ar avea consecințe potențial grave pentru Statele Unite și la nivel global, având în vedere că China este a doua cea mai mare economie a lumii și cel mai mare exportator. Pe măsură ce economia Chinei a crescut la 16 trilioane de dolari în ultimii 20 de ani, dependența sa de comerțul cu alte țări pentru bunăstarea sa economică a scăzut.

Pe măsură ce cetățenii chinezi devin mai bogați, consumul intern și serviciile interne joacă un rol mai important în economia Chinei.

Cu toate acestea, China încă este mai dependentă de comerț decât alții, cu aproximativ 35% din PIB, față de Statele Unite – 23%, sau Japonia – 31%.

Peste o treime din exporturile Chinei merg în țările G7, doar 1-2% în Rusia

Țările bogate din G7, care formează nucleul unei alianțe anti-Rusia în urma invaziei din Ucraina de luna trecută, consumă în continuare mai mult de o treime din exporturile Chinei. Aceasta reprezintă o scădere față de aproape jumătate din exporturile Chinei în urmă cu aproape două decenii, dar o cotă relativ constantă din 2014, când Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea.

Ponderea exporturilor Chinei către țările Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), cu care China a încheiat recent noi acorduri comerciale, s-a dublat, ajungând la aproximativ 15%, eclipsând Japonia ca importanță. Dar datele comerciale ale Chinei din ianuarie-februarie 2022 au arătat că exporturile către Uniunea Europeană au crescut cel mai mult, cu 24%.

Comerțul global al Rusiei cu China a crescut de când Occidentul a impus primele sancțiuni Moscovei ca răspuns la anexarea Crimeei.

Dar exporturile Chinei către Rusia au rămas între 1% și 2% în ultimii 20 de ani.

Americanii cumpără de 10 ori mai multe telefoane mobile decât Rusia

Importurile rusești din China sunt precum cele ale multor alte țări, în fruntea listei de bunuri aflându-se electronicele și bunurile de consum, inclusiv telefoane mobile, computere, îmbrăcăminte, jucării și încălțăminte.

China a exportat de 10 ori mai multe telefoane mobile decât în Rusia, ca valoare, numai în Statele Unite, cu 32,4 miliarde de dolari în 2020, pe baza datelor UN Comtrade.

Importurile Chinei din Rusia sunt dominate de petrol. Cu 27 de miliarde de dolari în 2020, petrolul brut și alte produse petroliere eclipsează toate celelalte importuri din Rusia, acestea fiind în principal mărfuri, inclusiv cupru, cherestea de conifere, gaze naturale lichefiate, cărbune, metale și minereuri.

Deși Statele Unite au interzis importurile de energie din Rusia, sancțiunile occidentale nu au vizat în mod specific exporturile de petrol și gaze ale Rusiei.

Trebuie subliniat însă, că valul de sancțiuni impuse de numeroase țări, în frunte cu SUA, împotriva băncilor rusești, care blochează tranzacțiile în dolari, afectează capacitatea Chinei de a oferi finanțare comercială pentru încărcăturile de petrol rusesc.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *