Moldova

De ce cumpără, de fapt, Republica Moldova gaze din Rusia (VIDEO)

Republica Moldova importă gaze din Rusia, de la Gazprom, în ciuda tensiunilor care există între cele două țări. Ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a explicat că aceste gaze sunt esențiale pentru Transnistria, iar în absența lor am avea o criză umanitară de proporții.

”Nu este o problemă rezilierea contractului. Trebuie să înţelegem că Gazprom păstrează un rol, şi este un rol destul de important, în asigurarea cu gaze în special a regiunii din stânga Nistrului. Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom şi nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, aşa cum o face Gazprom. Asta permite, pe de o parte, menţinerea unei stabilităţi sociale în stânga Nistrului, să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporţii, inclusiv o criză umanitară, şi, pe de altă parte, asta influenţează indirect piaţa de energie electrică din Republica Moldova, pentru că cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, provine, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit. Asta ne permite să amortizăm sau să reducem, să avem un cost de energie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie, ceva mai mic. Noi înţelegem că acest lucru nu poate dura la nesfârşit, dar să evităm sau să negăm faptul că Gazprom are un rol pe piaţa Republicii Moldova, mai curând de energie electrică, tot nu ar fi corect. Din cauza asta, în acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului cu Gazprom.”, arată Parlicov, într-un interviu pentru Agerpres.

Doar 3% din energia electrică vine din România

Ministrul Energiei a explicat că Republica Moldova nu se bazează foarte mult pe România, în ceea ce privește importul de energie electrică.

”Cea mai mare parte a energiei electrice astăzi, pe malul drept, o consumăm provenind din centrala termo-electrică din regiunea transnistreană. Al doilea cel mai mare producător sunt sursele locale, centrale electrice cu termoficare, care asigură totodată şi sistemele de încălzire centralizată din cele mai mari oraşe, în cogenerare. Pe lângă asta, avem câte ceva din energia regenerabilă şi puţin, în jur de trei procente, de energie electrică pe care o achiziţionăm din România.”, a mai spus Parlicov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Ba, eu tot nu va inteleg !
    Voi vreti in UE,alaturi de Romania,sau o tot corditi cu maica ruSSia ?
    Curvasarie tipica !

    1. Ti rog frumos sî nu uițî cinci îi cel mai “diștept” jițăl din toată Europa… Cum ai vrea să acționeze promotorii anusului contra naturii numit “națiunea civică moldovenească”???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *