Politică

De ce Kremlinul se teme atât de mult de sistemul american Patriot

Anunțul SUA că urmează să trimită baterii de rachete Patriot Ucrainei a fost în centrul interesului comentatorilor ruși și americani legat de vizita președintelui ucrainean la Washington, relatează Daily Beast. Livrarea acestei noi arme de către SUA a stârnit o reacție puternică la Moscova, sugerând că Rusia se teme de noul sistem de apărare antiaeriană de care va dispune Kievul.

Faptul că SUA au decis să ofere Ucrainei sistemul avansat de apărare antiaeriană Patriot a fost subiect de zvonuri vreme de săptămâni. După ce a venit confirmarea, nu lipsesc speculațiile privind eficiența lui pe câmpul de luptă din Ucraina – performanța probabilă a acestuia fiind fie supraestimată, fie, dimpotrivă, subapreciată.

Cei care sunt în favoarea acestui sistem susțin că raza de acțiune și performanța sa dovedită vor putea diminua eficiența bombardamentelor rusești care au scopul să semene teroare în rândul populației, avariind sever infrastructura de alimentare cu electricitate, apă și căldură în mijlocul iernii.

Criticii argumentează că aceste rachete sunt mult prea costisitoare (peste un milion per tragere), necesită instruire complicată și de durată, plus că ar fi prea puține.

Adevărul e undeva la mijloc. Într-adevăr, rachetele Patriot sunt extrem de scumpe, doar că ar trebui ținut cont că majoritatea atacurilor rusești asupra infrastructurii critice a Ucrainei au fost lansate cu rachete ce costă la fel de mult sau chiar mai mult. Moscova a folosit și drone kamikaze iraniene Shahed-136 în atacurile asupra Kievului, dar acestea sunt vulnerabile la majoritatea armelor antiaeriene.

Indiferent cine are dreptate, ecuația apărării aeriene nu se reduce la punerea în balanță a costului unei astfel de rachete în raport cu cel al rachetelor sau dronelor care sunt interceptate. Chiar dacă rușii atacă cu drone ieftine precum Shahed, pagubele provocate infrastructurii de o lovitură de succes sau impactul asupra populației civile care trebuie să stea fără curent și căldură nu pot fi măsurate în acest fel.

Moscova nu-și ascunde furia față de aceste rachete, în timp ce oficialii ruși nu contenesc cu amenințările că le vor lua la țintă. Încă de când au apărut informațiile că SUA se pregătesc să livreze bateria de rachete Patriot, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că aceasta va „deveni imediat o țintă legitimă pentru forțele noastre armate”.

Discursul Kremlinului sună amenințător, doar că cel mai probabil nu le-ar fi prea ușor forțelor ruse să lovească o baterie Patriot. În primul rând, pentru că aceste sisteme nu vor fi amplasate aproape de linia frontului. Faptul că Rusia nu s-a bazat pe lovituri de precizie, care au fost slabe, a însemnat că și-a concentrat bombardamentele asupra unor ținte statice precum centralele electrice. Or, bateriile Patriot pe care ucrainenii le pot muta sunt ținte ceva mai dificile pentru forțele ruse.

Nu în ultimul rând, deși o singură baterie de rachete Patriot cu opt lansatoare nu este un panaceu, Ucraina are mare nevoie de apărare aeriană, din care nu are oricum suficientă – Kievul este oarecum mai bine apărat, în timp ce restul orașelor rămân vulnerabile.

Dacă o baterie Patriot poate lua din povara celorlalte sisteme de apărare aeriană pentru a proteja locuri precum Odessa sau linia frontului, este deja o capacitate extraordinar de valoroasă. Pe măsură ce tot mai mulți ucraineni sunt instruiți cu privire la acest sistem, se deschide, de asemenea, ușa pentru a furniza și altele pe măsură ce războiul avansează.

Un sistem de apărare antirachetă european pentru Ucraina

Pe de altă parte, sistemul Patriot a avut parte de multă fanfară, în timp ce Europa oferă în mod discret o platformă la fel de capabilă. La 14 decembrie, Forbes a relatat că Italia și Franța au convenit să furnizeze sistemul de apărare antirachetă numit „Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre” (SAMP/T). SAMP/T are o rază de acțiune comparabilă cu cea a PATRIOT (care are 160 km), poate fi instalat mai rapid și necesită doar 14 membri ai echipajului pentru fiecare baterie, față de 90 cât cere Patriot.

Sistemul de rachete franco-italian nu avut parte nici pe departe de atât de multă publicitate sau de amenințări din partea Rusiei, probabil pentru că Moscova și-a concentrat atenția asupra politicii SUA față de Ucraina. Un alt motiv este și faptul că sistemul Patriot se află în serviciul mai multor aliați NATO. Iar dacă Ucraina dovedește că poate opera eficient rachetele Patriot furnizate de SUA, operatorii din afara SUA ar putea lua în considerare furnizarea de piese de schimb sau a unui număr mare de rachete.

Atât rachetele PATRIOT, cât și SAMP/T vor contribui la atenuarea penuriei de apărare aeriană a Ucrainei, numai că termenele de sosire a acestora rămân neclare. Nici sistemele de apărare antiaeriană din epoca sovietică, pe care Ucraina știa deja să le opereze, nici sistemele de apărare antiaeriană mai simple donate de SUA și Europa nu necesită aceeași durată de pregătire pentru a începe să fie folosite. Unele sisteme aeriene promise cu luni în urmă, precum Crotale, nu au fost încă observate pe câmpul de luptă din Ucraina.

Indiferent de cât de repede vor ajunge până la urmă aceste sisteme în Ucraina, disponibilitatea americană și europeană de a se despărți de aceste arme sofisticate este o dovadă a angajamentul lor față de sprijinirea Ucrainei – dar și manifestarea încrederii că acestea pot fi folosite eficient pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *