Istorie

De ce nu i se spune copilului pe nume până la botez. Iată ce se spune biserica

Motive pentru care copiii trebuie botezați sunt destule. Primiți de dragostea lui Dumnezeu, ei pot fi uniți cu Hristos și botezați în credința bisericii. Părinții trebuie să se angajeze să-și educe copiii în credința creștină, iar nașii și comunitatea vor colabora pentru îndeplinirea acestei sarcini. Iată de ce nu se spune pe nume până la botez.

De ce nu i se spune copilului pe nume până la botez

Biserica este cea care îi botează pe copiii mici pe baza credinței părinților lor creștini. În felul acesta, ea vrea să-și exprime convingerea că a fi creștin înseamnă un dar oferit gratuit de la Dumnezeu. Până la urmă, botezul este sacramentul credinței. Mulți sunt cei care se întreabă dacă nu ar fi mai bine ca un copil să devină adult, pentru a putea să-și declare personal credința creștină, notează stiridinlume.ro.

Se poate răspunde că botezul este mai mult decât un simplu semn de credință. Este și cauza credinței și produce ca efect iluminarea interioară. Harul primit prin botez, acțiunea Duhului Sfânt cu darurile sale și credința care există în cadrul unei familii creștine vor ajuta un copil să răspundă treptat cu propria credință.

Ea va avea un viitor dacă acest angajament al părinților de a transmite credința copiilor lor există cu adevărat. Fără acest angajament, biserica preferă să amâne botezul până când sunt îndeplinite condițiile necesare.

În scrisoarea către Corinteni, apostolul Pavel spune: „Şi eu am botezat familia Ştefanei”. În cartea Faptele Apostolilor, Pavel ne spune cum, în orașul Filippi, botezase o doamnă numită Lidia „cu toată familia ei”, iar Sfântul Augustin zice: „Copililor, Biserica Mamă le împrumută picioarele altora ca să vină, inimile altora ca să creadă, limba altora ca să-și afirme credința”.

Concluzionând această tradiție a existat încă din cele mai vechi timpuri ale bisericii și a fost păstrată chiar și de Luther, fondatorul protestantismului.

Botezul, ca prim pas făcut de un nou-născut în lumea spirituală, cunoaște numeroase tradiții, cât superstiții transmise prin viu grai de la o generație la alta. Cert este că botezul poate fi săvârșit doar de un preot sau un episcop, în biserică-în pridvor, în pronaos sau într-o încăpere anume rânduită din curtea bisericii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *