Sănătate

De ce trebuie să consumăm hrișcă?

Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier.

Chiar dacă nu face parte din clasa cerealelor, hrişca este net superioară grâului, pentru că fortifică organismul mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii. Mai mult ca atât, hrișca este unica plantă din apropierea cerealelor care nu se supune procesului de altoire. Nu-i priesc fertilizatorii, ceea ce o face una dintre cele mai curate culturi, ecologică și prietenoasă cu mediul.

Beneficiile acestui aliment sunt menținerea nivelului de glucoză din sânge în limitele normale, prevenirea diabetului de tip II și reducerea probabilității de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal). Mai mult ca atât, hrișca contribuie la menținerea sistemului nervos, îmbunătăţeşte capacitatea de reţinere şi memorare, protejează împotriva accidentelor vasculare, scade colesterolul, ţine sub control tensiunea arterială și previne apariţia pietrelor.

Hrișca mai este cunoscută ca un aliment recomandat în toate dietele. Fiind bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, în cupru organic şi vitamine din complexul B, hrişca conţine substanţe cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din corp.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *