De ce trebuie să postim?
Postul este parte componentă a pregătirii pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, cu trupul şi sângele lui Hristos. Înainte de Sfânta Împărtăşanie nu se consumă nimic de mâncare sau de băut, nici măcar apă, de la trezire până la primirea Împărtăşaniei. Primirea Sfintei Împărtăşanii certifica faptul că prin post ne-am curăţat sufletele şi trupurile de păcate, devenind mai buni şi mai iubitori de Dumnezeu.
Sfântul Vasile cel Mare afirmă: "Feriţi-va de a măsură postul cu o simplă înfrânare în ale mâncării. Cei ce se înfrânează de la mâncare, dar au purtări rele, se aseamănă diavolului care, deşi nu mănâncă nimic, nu încetează să păcătuiască".
De ce trebuie să postim?
Important este să înţelegem însemnătatea postului şi anume că numai prin post, adică prin curăţirea sufletului şi a trupului, însoţită de rugăciune, spovedanie şi împărtăşanie, putem fi mai aproape de mântuire.
Aşa cum ne-au învăţat Sfinţii Părinţi sau cum ne sfătuiesc duhovnicii noştri, postul ne pregăteşte să fim în viaţă această mai buni, mai iertători, să ne abţinem de la a păcătui şi ne învaţă să nu uităm să ne rugăm pentru sufletele noastre.
Beneficiile medicale ale postului
Nu trebuie neglijate nici beneficiile postului din punct de vedere medical. Pentru a trăi, omul are nevoie de hrană. După cum se ştie, nutriţia stă la baza vieţii, dar în acelaşi timp este şi cauza apariţiei bolilor, unele chiar foarte grave, de exemplu cancerul, a îmbătrânirii şi chiar a morţii. Enzimele din alimentaţia noastră sunt elixirul vieţii. Enzimele pot fi găsite în hrană vie, nefiartă, care, de altfel, a fost utilizată de toţi sfinţii creştini de-a lungul timpului. Cu cât regimul nostru alimentar conţine mai multe enzime proaspete, cu atât mai mult organismul nostru se bucură de energie, rezistenţă, imunitate, frumuseţe.
Mâncăm şi bem ceea ce ne place, fără a ne gândi dacă mâncarea sau băutură ne face bine sau nu, neinteresandu-ne măcar de efectele negative ale respectivelor produse asupra organismului nostru. Am scos din meniul zilnic produsele naturale, înlocuindu-le cu alimente pline de E-uri, bine ambalate. În plus, suntem sedentari, iar acest fapt face că ceea ce mâncăm să fie şi mai dăunător.
Postul este singurul obicei bun pe care l-am păstrat de-a lungul vremii. Din punct de vedere medical, el reprezintă o bună cură de detoxifiere a întregului organism, pentru că în această perioada se pot consumă multe fructe şi legume crude.
Studii recente demonstrează că cele mai multe vindecări de cancer se datorează unui regim alimentar foarte sărac în proteine animale, grăsimi şi zaharuri. Postul negru are efecte miraculoase în cazul cancerului, lipsa hranei nemaipermitand celulelor canceroase să se înmulţească.
Din punct de vedere medical, postul nu reprezintă doar un mijloc de prevenire a bolilor, ci şi calea naturală de vindecare a lor.
Prin urmare, este necesar a înţelege că postul trebuie ţinut nu doar pentru a ne curată trupul şi pentru a ne feri de boli, ci mai ales pentru a ne hrăni sufletul. Postul înseamnă renunţarea de bunăvoie la plăceri şi primirea cu mulţumire şi cu bucurie a tot ceea ce ne da Dumnezeu în viaţă, pentru a înainta pe calea spre mântuire.